dinsdag 30 oktober 2012

Zwarte lijst terreurfinanciering

TURKIJE TE LANG OP ZWARTE LIJST TERREURFINANCIERING


Turkije doet te weinig om financiering van terrorisme tegen te gaan. Ankara staat al een jaar op de zwarte lijst van de internationale waakhond FATF en krijgt nog vier maanden om wetgeving aan te scherpen. Zo niet, dan wordt het land geschorst.
 Het is één van de stokpaardjes van de Turkse EU-minister Egemen Bagis. Europa moet veel meer doen om de financiering aan de PKK - de Koerdische terreurbeweging - tegen te gaan. Geen moment laat hij onbenut om Brussel de les te lezen. Vaak met opgeheven wijsvinger.

Ankara - dat al meer bijna dertig jaar worstelt met terreur - ziet zichzelf als een belangrijke speler in de internationale strijd tegen het terrorisme. Maar het is nu juist Turkije dat door de internationale taskforce FATF, gevestigd in Parijs, geschorst dreigt te worden omdat het te weinig doet om de financiering van terrorisme en witwaspraktijken tegen te gaan.

Wanneer Ankara binnen vier maanden zijn zaakjes niet op orde heeft wordt het lidmaatschap opgeschort. Het zou de eerste keer zijn dat FATF - met z'n 34 leden, waaronder ook Nederland - een dergelijke maatregel neemt. Een schorsing is niet niks. Het schaadt de reputatie van Turkije, het kan gevolgen hebben voor internationale transacties en op termijn zelfs voor de kredietwaardering van het land. Niet best voor een land dat een nieuw financieel centrum van de wereld wil zijn.

Het 'ultimatum' uit Parijs komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al in 2007 concludeerde de waakhond dat de Turkse wetgeving veel te wensen overliet. Het gaat vooral mis bij het melden van de verdachte transacties en het bevriezen van verdachte gelden. Ook een effectief controlesysteem van de klant ontbreekt.

Ankara beloofde beterschap, maar vijf jaar na dato is er volgens de taskforce nog weinig veranderd. Turkije staat al een jaar op de zwarte lijst - naast landen als Jemen, Ethiopië en Syrië. Reden voor de FATF om een ultimatum te stellen. En de waakhond staat niet alleen. Ook Washington - bondgenoot in de strijd tegen terreur - roept Ankara keer op keer op haast te maken met de nieuwe wetgeving.

Volgens jurist en expert Safak Herdem in Istanbul ontbreekt het aan politieke wil om zaken te veranderen. ,,Een nieuwe wet ligt al maanden bij het parlement, maar heeft totaal geen prioriteit. Er is veel verzet uit de banksector. Er zijn maar weinig banken die melding maken van verdachte transacties. Er komt bijvoorbeeld veel geld uit Duitsland deze kant op, daar worden het liefst niet al te veel vragen over gesteld.''

Volgens terreurexpert Nihat Ali Özcan brengt de nieuwe wetgeving de regering in een lastige positie. De AKP wil geen problemen met de internationale gemeenschap, maar de wet stuit op veel weerstand in eigen land. ,,Ook bij aanhangers van de partij.'' Verscherpte regels en meer toezicht zullen namelijk gevolgen hebben voor de enorme zwarte economie van het land. En daar is lang niet iedereen blij mee. Özcan: ,,Er is nu maar heel weinig controle. En er circuleert heel veel geld - met onbekende afkomst. ''

Ook vanuit de oppositie klinkt kritiek op de wet die witwassen en terreurfinanciering tegen moet gaan. Met name de Koerdische BDP vreest dat de nieuwe wet de regering te veel macht geeft en straks eenvoudig - zonder te veel bewijzen - gelden van Koerden kan bevriezen of in beslag kan nemen. En er is nog meer dat de afwachtende houding van de regering verklaart. Özcan: ,,Wat zijn de terreurorganisaties? Ook daar lopen de meningen over uit een. Ankara wil geen problemen met bevriende organsaties.'' Hij doelt onder meer op de Palestijnse Hamas, door Europese Unie en VS gezien als een terreurorganisatie, maar niet door Turkije. Hamasleider Khaled Meshaal was pas nog eregast op het nationale partijcongres van de AKP.

Ankara heeft tot 22 februari 2013 de tijd om de knoop door te hakken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten