dinsdag 9 oktober 2012

DJ Fatma for women only!


DJ FATMA VOOR VROUWEN ONDER ELKAAR
Fatma Civelek is voormalig accountant, moeder van twee én dj. De eerste dj in Turkije met een hoofddoek.

 'Let's get up, let's get ill'. Het nummer van de Amerikaans rapper Puff Daddy blaast door trouwzaaltje in een arme buitenwijk van Istanbul. Een oude vrouw met hoofddoek grijpt even naar haar oren. P.Diddy is niet aan haar besteed.

Het zaaltje loopt langzaam vol. Met vrouwen. Met en zonder hoofddoek, met hoge hakken, met en zonder make-up. Hier wordt een 'henna-avond' gehouden, alleen voor de vriendinnen van de bruid. Achter draaitafel staat DJ Fatma Civelek, de eerste dj in Turkije mét hoofddoek.

En dat trekt de aandacht, ook van de Turkse media. Tv-zender CNN Turk maakt vanavond een reportage. De 39-jarige voormalige accountant, moeder van twee, geniet. Ze poseert achter haar draaitafel met haar groene hoofddoek en witte koptelefoon.

Twee jaar geleden besloot ze dj te worden. Ze volgde een cursus en begon. Haar man is enthousiast, evenals haar zoons van 20 en 24 jaar. ,,Ze zitten nu beiden in het leger, maar zijn trots op hun moeder.'' Maar DJ Fatma draait niet overal.

,,Ik ben een dj voor vrouwen'', klinkt het. Ze krijgt aanbiedingen van discotheken maar die wijst ze af. ,,Ik draai niet voor een gemengd publiek of in zaken waar alcohol wordt geschonken. Vrouwen onder elkaar, dat beweegt gemakkelijker.'' Heel bijzonder vindt ze het zelf niet: ,,In het binnenland maken de vrouwen op henna-avond muziek door op de dienbladen te slaan, nu ben ik er met mijn draaitafel. Dat is het verschil.''

Over haar religie wil ze niet te veel kwijt maar Allah staat haar carrière niet in de weg. ,,Ik hou van het leven, van gezelligheid én van dance'', lacht ze.

DJ Fatma begint. De familie van de bruid schiet onmiddellijk de dansvloer op. Puff Diddy heeft plaats gemaakt voor bekende Turkse nummers. Handen en heupen draaien sierlijk rond.

Drie vrouwen met hoofddoek en hoog gesloten jassen, kijken onder het genot van een zakje chips naar het gedans. Ze waren verrast toen ze de vrouwelijke dj zagen. ,,Het is goed dat ze er is, ze zal het nog druk krijgen'', voorspelt de 36-jarige Serbil. Ze wijst naar de dansende gasten. ,,De helft van die vrouwen zonder doek, dragen buiten wel een hoofddoek. Maar dit is veel gemoedelijker.''

En als de dj een man was geweest? Serbil lacht: ,,Eén man is genoeg, dan hadden heel veel vrouwen vanavond niet gedanst.''

DJ Fatma klapt en danst achter haar tafel. Haar enthousiasme steekt de gasten aan. Een oudere vrouw met hoofddoek heeft de schoenen uit gedaan en danst op kousenvoeten rond. Fatma straalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten