vrijdag 7 september 2012

Nijntje bikini en hasema


Zwemmen (column Standplaats)

 ,,Mama, mama. Die mevrouw gaat met haar kleren aan in het zwembad. Dat mag helemaal niet'', roept mijn dochtertje hard. Als je drie bent, is de wereld vaak zo heerlijk eenvoudig. De vrouw - gehuld in een blauwe zwemjurk- die net van het trapje het zwembad in gaat - kan wel lachen om de verontwaardiging die haar gewaad op roept. ,,Haar kleren worden helemaal nat'', sputtert dochter nog.

De allesbedekkende zwemjurken - hasema - duiken steeds vaker op in de Turkse zwembaden en aan de stranden. Ze zijn tot vreugde van trendy moslima's ook verkrijgbaar in modieuze kleuren. Roze is favoriet. Bij veel 'seculiere' Turken roepen de geklede dames in het water, net zoals bij mijn dochter, grote verontwaardiging op. Ze doen het imago van Turkije geen goed, klinkt het. Ze zijn hét bewijs van de islamisering van Turkije.

Net zoals de islamitische hotels die de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. In deze luxe resorts wordt geen biertje geschonken, hebben mannen en vrouwen elk een eigen zwembad en klinkt vijf keer per dag de oproep tot het gebed. In Istanbul zag een ondernemer zijn kans schoon. Op zijn privéstrand - met alleen vrouwelijk personeel - zijn alleen dames en kinderen welkom. Een speciale bus pikt de gasten thuis op. En om de vrome vrouwen helemaal gerust te stellen; zoontjes ouder dan negen jaar mogen niet mee.

Het initiatief heeft opvallend genoeg weinig ophef veroorzaakt. In tegenstelling tot een besluit van het gemeentebestuur van Koceali om een apart vrouwenstrand te openen en met planken af te schermen. Volgens burgemeester Ibrahim Karaosmanoglu op veler verzoek. Vrouwen zouden zich met al die mannen op het strand onprettig voelen. De burgervader wilde hen niet in de kou laten staan. En wellicht een wit voetje halen bij premier Recep Erdogan.

Dat ging veel Turken te ver. Op Twitter, facebook, in de media, overal was er verontwaardiging. Zelfs de plaatselijke imam vond het gescheiden strand overbodig.

Ik woon nu vijf jaar in Turkije maar zelf heb ik me nog nooit gestoord aan een bedekte buurvrouw op het strand of aan de speciale hotels.

De islamitische middenklasse groeit hard, heeft steeds meer besteden en laat zich ook graag zien. Daar horen ook vakanties bij. Menig Turk stoort zich daaraan. Zij verafschuwen gehoofddoekte dames die in een SUV rondrijden. Ze vinden het maar niets dat deze dames opduiken in luxe restaurants of winkelcentra. Ze verlangen stiekem terug naar de tijd dat de 'witte' Turken die een strikte scheiding van kerk en staat voorstaan, het voor het zeggen hadden. De tijd dat het leger aan de touwtjes trok.

Dat verlangen heb ik allerminst. Dit is een conservatief moslimland. De burkini's en hasema's boezemen mij geen angst in. Dat doet de uitspraak van premier Erdogan die zegt een 'religieuze generatie groot te willen brengen' echter wel. Ik kijk naar mijn dochter in haar Nijntje-bikini. Om met haar te spreken: ,,Dāt mag helemaal niet.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten