donderdag 27 september 2012

Islamitisch bankierenTURKIJE LOKT RIJKE SJEIKS MET 'SUKUK', ISLAMITISCHE OBLIGATIES

Met de uitgifte van sukuk, islamitische staatsobligaties, zet Turkije een grote stap in de groeiende wereld van het islambankieren.

 Geen rente, niet speculeren en geen handel in zaken als alcohol, tabak of varkensvlees. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten van het islamitische bankieren, dat wereldwijd in de lift zit. Turkije - dat meer en meer zaken doet met de Arabische wereld - profiteert daar graag van mee. Met de uitgifte van zogenoemde Sukuk, islamitische staatsobligaties, opent het land de deuren voor vrome investeerders.

De Turkse sharia-proof staatsobligaties zijn in trek. Vorige week gaf Turkije voor 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro) aan staatsobligaties uit. En met succes. De vraag was maar liefst vijf keer zo groot dan het aanbod. Bijna 60 procent van de obligaties gingen naar rijke investeerders uit het Midden-Oosten. En dat is precies wat de regering-Erdogan wil. Anders dan zijn voorgangers heeft hij veel energie gestopt in goede contacten met de Arabische wereld. Niet zonder succes.

Turkse constructiebedrijven hebben de afgelopen jaren voor maar liefst 15 miljard euro contracten binnengehaald in de Golf en het Midden-Oosten. En Noord-Afrika is inmiddels goed voor tien procent van de buitenlandse investeringen in het Turkije. En nu zijn er Sukuk, die nog meer investeringen aantrekken van rijke oliesjieks.

Het wachten is nu op de eerste islamitische staatsobligatie in Turkse lira's. De verwachting is dat die - nog deze week - wordt uitgegeven. De vier Turkse islamitische banken staan te popelen, zegt Osman Akyüz, secretaris van de associatie van de islam-proof banken. ,,We hebben hier tien jaar opgewacht. Dit is een keerpunt. Istanbul kan een centrum worden voor islamitisch bankieren.''

De afgelopen tien jaar - onder het bewind van de islamitische AKP - is er veel veranderd voor de vrome bankiers. ,,Alle obstakels voor islamitische bankieren zijn weggehaald'', zegt secretaris Akyüz. Voordat de AKP aan de macht kwam, werden de banken - door staat, leger en publiek - met argwaan bezien en gezien als een bedreiging voor de seculiere republiek. De zonder rente opererende banken werden in Turkije dan ook pas in 1983 toegestaan. Tot 2005 mochten ze de naam bank niet dragen en werden ze 'speciale financiële huizen' genoemd.

Van die argwaan is nu weinig meer te bekennen. De huidige regering wil het islambankieren juist stimuleren. Wet- en regelgeving is versoepeld en de minister van financiën laat geen kans onbenut om de potentie van de sector te benadrukken.

Groot is het marktaandeel van de vier islamitische banken met 5,6 procent overigens niet, maar de groei gaat hard. Akyüz: ,,We hebben nu 769 kantoren door het hele land, 15.000 mensen in dienst en we groeien jaarlijks met 25 en 30 procent.'' Volgens de secretaris behoort de angst voor de shariabanken tot het verleden. ,,We zijn geen land van radicalen en extremen. We zijn moslim, seculier en democratisch.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten