woensdag 29 augustus 2012

Einde Turkse gastvrijheid?

TURKSE GASTVRIJHEID VOOR SYRIĖRS RAAKT OPISTANBUL (GPD) _ ,,De klachten over de Syriėrs groeien. De economie ligt hier op z'n gat en niemand weet hoe lang ze blijven'', stelt Mehmet Ozgür, makelaar in Turkse grensprovincie Hatay. ,,Ze betalen hun rekeningen niet en zijn onbeleefd'', zegt een autoverhuurder in Antakya, die anoniem wil blijven. Het aantal Syrische vluchtelingen in Turkije blijft oplopen, maar het einde van de Turkse gastvrijheid lijkt in zicht.

Ook kritiek op de 'luxe ontvangst' van duizenden vluchtelingen in de acht kampen en een 'containerdorp' groeit.'Vijfsterrenservicevoor 80.000 Syriėrs', kopt het dagblad Türkiye. De krant bericht over de 'luxe kampen', de koelkasten in de tenten, het onderwijs en cursussen die de vluchtelingen aangeboden krijgen. Zo mogen pasgetrouwde Syriėrs op kosten van de Turkse staat een paar dagen naar een vijfsterrenhotel toe.

Dat laatste is geen fabeltje. Tientallen koppels zijn volgenskampcoördinatorSuphi Atan van buitenlandse zaken 'op huwelijksreis' geweest. ,,Maar door het enorme aantal vluchtelingen zijn we daar nu mee gestopt.'' Turkije heeft al meer dan 200 miljoen euro uitgetrokken voor de opvang van de vluchtelingen en de roep om financiėle hulp van de internationale gemeenschap klinkt luider en luider ,,We vangen nu 80.000 mensen op, binnen een maand zitten we boven de 100.000. We hebben extra middelen nodig'', zegt Atan. Hij ontkent dat het ongenoegen over de Syrische vluchtelingen in de grensprovincies toeneemt. ,,Dat wordt allemaal gruwelijk overdreven. Sommige mensen willen deze mensen gewoon weg hebben.''

Niet alle Syriėrs die naar Turkije komen, belanden in een kamp. Vluchtelingen die zich het kunnen permitteren, huren een appartement in de steden. Met als gevolg dat de prijzen in Gaziantep, Antakya en Kilis omhoog zijn geschoten. Dat terwijl de economische crisis in de grensplaatsen groot is. De handel, het toerisme met Syriė ligt stil. Een groot aantal transportbedrijven is al op de fles gegaan. Trucks staan te koop en chauffeurs zitten werkloos thuis.

Onder de nieuwe bewoners die een huis huren bevinden zich veel leden van het Vrije Syrische Leger, die keer op keer de grens oversteken om te vechten. De mannen - soms in gevechtstenue en met lange baarden - boezemen angst in. Geluiden over Al-Qaļdastrijders uit Libiė, Egypte en Saoedi-Arabiė die zich in het conflict mengen en vanuit Turkije de grens over trekken, helpen daar niet bij.

De klachten uit de grensprovincies worden breed uitgemeten in de Turkse media. De angst dat het sektarische geweld bij de buren de grens over springt, is groot. ,,We leven hier in Hatay met alle gezindten vreedzaam bij elkaar en dat moet zo blijven. Syriė moet zijn eigen problemen oplossen dat kan een ander land niet doen. Dat hebben Irak en Libiė wel bewezen'', zegt restauranteigenaar Kemal Dogrüel in Antakya.

De groeiende kritiek past helemaal in het straatje van de grootste oppositiepartij CHP, een groot tegenstander van het Syriė-beleid van de regering. Het feit dat twee CHP-politici deze week de toegang tot een vluchtelingenkamp - waar gedeserteerde Syrische militairen worden opgevangen - werd ontzegd, gooide nog meer olie op het vuur. Volgens de partij hét bewijs dat de voormalig militairen getraind worden door de Turkse staat. De CHP is bang dat Turkije - door premierErdogan- in het Syrische conflict wordt getrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten