donderdag 9 augustus 2012

Een relletje in Libanese beautywereld

LIBANESE FACELIFTS, MET DANK AAN ISRAËL

Libanon is het mekka van de plastische chirurgie in het Midden-Oosten. Maar een anti-Israël actiegroep heeft een bommetje laten vallen in de wereld van de botox en siliconen. Producten uit het gehate Israël duiken op.

,,Mijn nagels en haar laat ik elke week doen. Dat is een must. En ik heb pas mijn borsten laten liften', verklapt de 37-jarige Hilde. Ze zit in een volle beautysalon in Beiroet. Ze is verre van uitzondering. Er goed uit zien is belangrijk in Libanon. Heel belangrijk. Dat weet ook de Libanese Eerste Nationale Bank, die onder de leus 'Schoonheid is geen luxe meer' leningen verstrekt voor een nieuwe neus of borsten. Met een maximum van vierduizend euro.

Dit is het land waar kleine rijke meisjes - welkom vanaf vier jaar - naar kinderschoonheidssalons gaan en waar vrouwen zich in de lunchpauze laten botoxen. Op een bevolking van 3,5 miljoen mensen zijn meer dan tachtig geregistreerde plastische chirurgen actief.

,,Een Libanese lijdt nog liever honger dan dat ze bezuinigt op haar uiterlijk. Er is nu ook een recessie in Libanon maar onze sector merkt daar nog niet zoveel van'', lacht schoonheidsspecialiste 'Lou' - haar echte naam wil ze, uit angst voor de baas niet, geven. ,,Ze willen er allemaal uit zien als Haifa.''

De populaire zangeres annex model Haifa Wehbe - voormalig Miss Libanon - legt de lat hoog.

De Libanese chirurgen zijn niet alleen populair in eigen land, de afgelopen jaren is het 'cosmetische toerisme' - vooral uit Arabische landen, maar ook uit VS en Europa - enorm toegenomen. De ingrepen zijn betaalbaar en de Libanese dokters - die vaak in het buitenland hebben gestudeerd - kundig.

Maar de actiegroep 'Boycot Israel Supporters' in Libanon zorgt voor onrust in de wereld van siliconen en botox. Uit een onderzoek van de groep - groot opgepakt door Libanese en Israëlische media - blijkt dat Israëlische producten - zoals liposuctie- en laserapparatuur en haargroei-technieken -gemeengoed zijn in Libanon. De producten komen via een omweg - via VS, Europa of Dubai - als import het land in. 'Made in USA' prijkt er volgens actievoerder Samah Idriss vaak op. Terwijl de producten in werkelijkheid in het zo gehate Israël - of nog erger in het bezet gebied wordt geproduceerd.

Alle handel met vijand Israël is verboden. Het ministerie van economische zaken neemt volgens Idriss de zaak hoog op en hij verwacht dat de producten - snel uit de handel zullen worden genomen. ,,We hopen ook dat de consumenten gaan na denken en vragen gaan stellen.'' De invloed van de actiegroep neem toe, zegt Idriss. Begin dit jaar besloot de Belgische zangers Lara Fabian nog af te zien van een optreden in Beiroet na een actie van de boycotbeweging. De zangeres, die twee jaar eerder in Parijs optrad ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de staat Israël en na afloop riep 'I love you Israel' is niet welkom in Libanon.


Idriss: ,, We krijgen nog steeds vaker telefoontjes van Libanese organisatoren of bedrijven. Kunnen we die groep wel uitnodigen of zaak doen met dat bedrijf?" Of de boycot-oproep veel effect zal hebben? Schoonheidsspecialiste Lou twijfelt: ,,Er zullen zeker klanten zijn die er naar vragen, die heel principieel zijn Maar het merendeel interesseert het niet en wilt er gewoon beter uit zien.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten