dinsdag 3 juli 2012

Vrij maar veroordeeld


'Manipulerende' Fenerbahçebaas veroordeeld maar vrij

 Aziz Yildirim, de voorzitter van de Turkse topclub Fenerbahçe, is gisteren wegens omkoping en het oprichten van een criminele organisatie veroordeeld tot zes jaar en drie maanden cel en een boete van ruim een half miljoen euro.Gezien het lange voorarrest - Yildirim zat bijna al een jaar in de bak - besloot de rechtbank hem gisteren op vrije voeten te stellen. Wanneer het Hooggerechtshof de uitspraak bekrachtigt, dan moet de populaire voorman van Fenerbahçe terug de cel in.

Aziz Yidirim is de spil in het omkoopschandaal dat Turkije al een jaar in zijn greep heeft. Maar liefst negentig verdachten van acht verschillende clubs, waaronder Fenerbahce, Besiktas en Trabzonspor zijn - sinds vorig jaar juli - opgepakt. Onder hen spelers, trainers en bestuursleden. De arrestaties deden het Turkse voetbalwereld schudden op zijn grondvesten. De competitie werd een maand uitgesteld en niet landskampioen Fenerbahçe maar nummer twee Trabzonspor werd naar de Champions League afgevaardigd. Geruchten over 'gekochte wedstrijden' waren er al veel langer.

Het schandaal zorgde ook voor een hoop commotie bij de Turkse voetbalbond. Begin dit jaar stapten de voorzitter en twee bestuursleden van de bond op vanwege onenigheid over hoe de betrokken clubs te straffen. De voetbalfederatie, die een eigen onderzoek deed, stelde vervolgens in mei - tot verbazing van velen - dat de Turkse eredivisieclubs zich niet schuldig hadden gemaakt aan het manipuleren van wedstrijden.

De rechtbank oordeelde gisteren anders. De Fenerbahçe baas heeft zich volgens de rechter wel degelijk schuldig gemaakt aan het manipuleren van wedstrijden en het omkopen van spelers en clubs. Naast de celstraf verbood de rechter Yildirim nog langer actief te zijn als clubbestuurder en als de Hooggerechtshof de uitspraak bekrachtigt, dan is de baas van de Kanarie's ook niet meer welkom in een voetbalstadion in Turkije.

En niet alleen Aziz Yildirim werd gisteren veroordeeld. Onder meer ook Fenerbahçe-bestuurder Ilhan Eksioglu mag drie jaar en een maand de cel in en Besiktas-bestuurder Serdar Adali een jaar en drie maanden. Allen zijn afwachting van de uitspraak van Hooggerechtshof vrijgelaten. De verwachting is dat die uitspraak nog wel zes maanden op zich kan laten wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten