woensdag 4 juli 2012

Bommen drie kilometer verderop

Oorlog komt akelig dichtbij TurkijeEen doffe harde dreun klinkt. Zwarte rook stijgt op. De Syrische stad Azaz - dichtbij de Turkse grens ligt onder vuur. De Syrische Mustafa (44) kijkt naar de rookpluimen. ,,Mijn gezin is daar. Mijn vrouw en vier kinderen, de jongste is drie. Ze zijn zo bang.’’ Zelf staat Mustafa met zijn vrachtwagen aan de Turkse grensovergang Oncupinar in Kilis. Al twee dagen wacht hij op toestemming om verder te rijden. ,,Ik ben drie weken geleden naar Georgië vertrokken, toen was het nog rustig in onze stad. Nu niet meer.’’

Een andere Syriër loopt wat nerveus rond. Drie kilometer verderop wordt zijn stad gebombardeerd, zegt hij. ,,,Er zijn vandaag 25 huizen gebombardeerd, tien kinderen omgekomen.’’ Syrische gevechtshelikopters hebben de mannen vandaag nog niet gezien. ,,Dat staat Turkije niet toe’’, klinkt het.

De sfeer aan de grens is totaal veranderd nadat Syrië twee weken geleden een Turks gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. Maandag stuurde Turkije  - voor de derde opeen volgende dag - nog zes straaljagers de lucht in toen de gevechtshelikopters te dicht bij kwamen. Op televisie was te zien hoe het Turkse leger een mobiele raketlanceerder op een militaire basis in Kilis plaatst.

De boodschap is helder. Het leger van Bashar al-Assad moet op afstand blijven. Premier Tayyip Erdogan stelde al dat ‘elk militair element’ dat vanuit Syrië richting de grens komt, wordt beschouwd als een militaire dreiging en zal worden behandeld als een militair doelwit.’ Het feit dat Assad in een interview met een Turks dagblad zondag verklaarde dat hij wenste dat zijn troepen het vliegtuig niet hadden neergeschoten, verandert daar weinig aan. De Syrische president stelde verder dat hij zeker niet uit is op een oorlog met Turkije.

Voor de inwoners van grensprovincie Kilis komt de oorlog al akelig dichtbij. ,,Als het oorlog wordt, zullen wij ons huis niet verlaten. We zullen vechten. Wij zijn niet bang voor Assad’’, zegt de 41-jarige boer Omer strijdbaar. Hij zit - samen met andere dorpelingen - voor zijn woning in een gehucht nog geen twee kilometer van de grens.  Vooral ‘s nachts zijn de bombardementen  goed te horen.

Tot twee weken geleden was Omer nog wekelijks in Syrie. Zoals voor veel boeren hier zorgde de smokkel - in onder meer sigaretten en thee - voor een welkome aanvulling op zijn inkomen. Daar is - na het neerhalen van de straaljager - abrupt een einde aan gekomen. ,,De Turkse soldaten zitten nu overal aan de grens.’’

Maar de mannen verwachten niet dat het tot een echt militair treffen gaat komen. De 65-jarige Sürkur: ,,Erdogan, het Turkse volk, Amerika, niemand zit op een oorlog te wachten. Ik hoop dat Assad - zonder geweld - toch bezwijkt onder de internationale druk.’’ Hij neemt een slok hete thee. ,,Het ging allemaal zo goed. Erdogan en Assad waren bevriend, de visaplicht werd opgeheven. Totdat Erdogan begon over democratie.’’ Sinds maart vorig jaar is dodental in Syrië opgelopen tot ruim 14.000, het aantal groeit dagelijks. Hoeveel slachtoffers de afgelopen dagen in grensstad Azaz zijn gevallen, is niet bekend.

Een oudere Syrische man zit op een plastic stoeltje voor een kleine supermarkt dichtbij de grens. Hij schrikt op wanneer er weer een dreun klinkt. ’Allah is groot’’, prevelt hij in het Arabisch. ,,Eén zoon is al vermoord. Mijn drie andere zonen zitten bij het Free Syrian Army en vechten daar.’’ Hij wijst naar de donkere rookpluimen die aan de horizon verschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten