woensdag 25 juli 2012

Aan de grens


'ASSAD IS GEK GENOEG OM CHEMISCHE WAPENS TE GEBRUIKEN'

'Na de Ramadan is Assad weg', klinkt het vol vertrouwen aan de Turks-Syrische grens, waar rebellen zich klaarmaken voor een nieuwe dag vol geweld. ,,Legerofficieren verkopen zelfs hun wapens aan ons.''

(Van onze correspondent Jessica Maas)

YAGLADAGI (GPD) _ Gazi Hajyousef trekt vandaag de Turks-Syrische grens weer over. Samen met met tweehonderd andere rebellen van het Vrije Syrische Leger gaat de voormalige ambtenaar - zwaar bewapend - de troepen bij de grenspost Bab-Al-Salam versterken. Al maanden vecht de 33-jarige Hajyousef tegen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Er hangt nu wat anders in de lucht, zegt Hajyousef die even in Turkije is om in een vluchtelingenkamp zijn vrouw en vijf kinderen op te zoeken. De oplaaiende gevechten in Damascus, in Aleppo, de verovering van drie grensposten door het Vrije Syrische Leger, soldaten die bij bosjes deserteren. Dit alles geeft de rebellen moed. ,,Officieren verkopen nu zelfs hun wapens aan ons. Ze willen eigenlijk overlopen maar durven niet vanwege de gevolgen voor hun familie.'' Hij knikt. Het is helder. Het regime wankelt en het einde van Assad nadert. ,,Na de Ramadan is hij weg.''

Hajyousef is niet de enige die er zo over denkt. Ook het hoofd van de Arabische Liga, Nabil Elaraby, zei gisteren dat de dagen van het Syrische regime zijn geteld. Maandagavond stelde de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dat Syrische volk 'dichter dan ooit bij de overwinning is'. Volgens de Turkse premier is het 'paniekerig oplaaiende geweld' een voorbode van de val van het regime.

Maar een paniekerige Assad is extra gevaarlijk, klinkt het aan de grens. ,,Hij is gek genoeg om chemische wapens te gebruiken. Dat zou me niets verbazen'', zegt strijder Hajyousef.

Het Vrije Syrische Leger kwam gisteren met een verklaring dat er chemische wapens naar de grens worden gebracht. In hoever dit op de waarheid berust is niet duidelijk. De verklaring komt daags na de bekendmaking van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Syrië dat Damascus geen chemische wapens tegen de eigen bevolking zal inzetten, maar alleen bij 'buitenlandse inmenging'. Deze mededeling schokte de internationale gemeenschap.

In Aleppo - de tweede stad van het land, dicht bij de Turkse zuidgrens - is de strijd tussen Assads mannen en de oppositie voor de vierde opeenvolgende dag opgelaaid. Het leger sloeg een opstand in de grootste gevangenis van de stad met geweld neer. Vijftien gevangenen kwamen om. In het Turkse Antakya volgt de 29-jarige Muhammed Dokkak de berichten over die gevangenis nauwgezet. De onderwijzer - die zich op internet negatief over Assad had uitgelaten - zat zes maanden - tot afgelopen september vast in dezelfde gevangenis. ,,Elke dag werd mijn naam omgeroepen, ik moest mijn kleren uit doen en kreeg een kap over mijn gezicht en dan begon het verhoor.'' Hij laat zijn hand zien. Een nagel werd uitgetrokken.
,,Van alle kanten kwamen de klappen. Wanneer ik geen antwoord op hun vragen gaf, kreeg ik een elektrische schok. Soms viel ik flauw, maar dan brachten ze me weer bij. Door water of wat anders over me heen te gooien. Eén keer hebben ze zelfs bloed over me heen gegoten.'' Hij glimlacht: ,,Als Hitler nog zou leven, zou hij wat martelen betreft bij Assad in de leer kunnen.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten