maandag 18 juni 2012

Syre: een tekort aan alles

'HULP AAN SYRIĖ BEREIKT MENSEN NIET'

 De hulp aan Syriė is versnipperd en veel geld komt niet op de juiste plaats terecht. De grootste oppositiegroepering, de Syrische Nationale Raad (SNC) heeft minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) gevraagd zich sterk te maken voor een Europees comité dat de hulp in goede banen gaat leiden.

,,Het is hard nodig, veel landen zeggen geld toe maar die hulp bereikt nu de mensen niet'', zegt Bassma Kodmani van de SNC. ,,Dat moet in goede banen worden geleid en Nederland kan daar een belangrijke rol in spelen.''

Rosenthal - in Istanbul voor een conferentie over kernwapens - sprak uitvoerig met de SNC, onder meer met de nieuwe voorzitter, de Koerdische activist Abdelbaset Sieda. Volgens Rosenthal maakt de oppositie zich grote zorgen over de gefragmenteerde hulp. ,,En ze vragen daarbij assistentie van ons, van Europa.''

De demissionair minister heeft vier miljoen euro humanitaire hulp aangeboden. Eén miljoen gaat naar voedselhulp, het overgrote deel gaat naar de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordaniė.

Nederland geeft al sinds maart technische en financiėle hulp aan de Syrische oppositie, die hulp wordt nu nog verder uitgebreid. Ook gaat Nederland Syrische dissidenten en activisten trainen voor de periode nį Assad. Nederland trok begin dit jaar 1 miljoen euro voor de hulp aan Syriė uit.

Kodmani van de Syrische oppositie benadrukt dat er een tekort aan 'alles' is. ,,Voedsel, medische hulp, communicatiemiddelen voor hulporganisaties.'' Geschat wordt dat meer dan een miljoen Syriėrs hulp nodig hebben, 300.000 mensen hebben inmiddels hun huizen door het geweld moeten verlaten.

Het geweld in Syriė blijft verder escaleren. De waarnemersmissie van de VN kan hierdoor het werk niet meer uitoefenen en schort de activiteiten voorlopig op. De 300 waarnemers blijven voorlopig op de basis. ,,Zeer zorgelijk'', noemt minister Rosenthal de ontwikkelingen. ,,Het geweld tegen de burgerbevolking neemt iedere dag toe. Zonder waarnemers heeft Assad nog meer vrij spel.''

Volgens Rosenthal zal overleg tussen de VN-top en het bewind in Damascus moeten uitwijzen hoe en of de missie haar werk nog kan voorzetten. De SNC riep de VN op de waarnemers te bewapenen. De SNC stelt dat het opschorten van de missie het 'criminele regime van Assad' in de kaart speelt en 'het ontneemt de Syrische bevolking de weinige bescherming die ze nog hadden'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten