maandag 11 juni 2012

Edammer en drie brillen

TURKIJE HEEFT GEEN 'BOTERSCHOTELKENS' MEER NODIG

Koningin Beatrix bezoekt deze week Turkije. Een visite in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke relaties. En daarin draait het om de handel.


Lappen fluweel, stoelen, tafels een bewerkte trapleuning, 200 tulpenbollen, ruim 30 kilo Edammer, zes 'boterschotelkens' en drie brillen 'om verre te sien'. Een schip vol bijzondere giften vertrok op 14 december 1612 uit Amsterdam richting Istanbul. Een bedankje voor sultan Ahmed I voor de handelsrechten die hij de jonge republiek Nederland had gegeven. Ondanks de felle weerstand van jaloerse Fransen en Engelsen had de sultan Cornelis Haga - de eerste Nederlandse ambassadeur - ontvangen en de republiek de fel begeerde voorrechten verleend.

Nu 400 jaar later is er geen schip vol cadeaus meer nodig. Koningin Beatrix wordt met open armen door president Abdullah Gül en zijn vrouw Hayrünissa ontvangen. Er mag dan veel veranderd zijn de afgelopen vier eeuwen, handel staat nog steeds centraal. Nederland heeft zich de laatste jaren met 1,1 miljard euro aan investeringen als één van de grootste buitenlandse investeerders in Turkije ontpopt. De afgelopen tien jaar is de handel met 200 procent gestegen. Het aantal Nederlandse bedrijven dat zich vestigt, blijft groeien. Waren het tien jaar geleden alleen de grote bedrijven die wel brood zagen in Turkije, nu is ook de interesse van het midden- en kleinbedrijf gewekt, zegt Michael Westenberg van Trade Investement Centre in Istanbul.

Zijn bedrijf maakt nieuwkomers wegwijs op de Turkse markt. ,,Hier gebeurt het. Niet gek. Het land was vorig jaar na China de snelst groeiende economie ter wereld, dus iedereen wil daar wel een graantje van meepikken.'' En de interesse is groot. Om de haverklap komen er handelsmissies van de meest uiteenlopende sectoren 'kennismaken met het land'. Verzekeraars, energiebedrijven, architecten, de defensiesector en ook de tuinders kwamen de afgelopen maanden langs. ,,De jonge bevolking, de enorme afzetmarkt en achterland. Dat trekt. En niet alleen uit Nederland, maar uit heel Europa. Hier vallen de verliezen die in eigen land worden gemaakt te compenseren.''

Maar, zo houdt Westenberg zijn klanten keer op keer voor, eenvoudig is het niet. ,,Veel bedrijven doen hun huiswerk niet, ze denken dat het geld voor het oprapen ligt, maar zo eenvoudig is het niet. Ze moeten zich wel even verdiepen in belasting- en douaneregels.'' De viering van 400 jaar handelsbetrekkingen doen de zaken goed, zegt Westenberg. Door de toenemende aandacht voor Turkije ziet hij het aantal aanvragen nog meer toenemen. ,,Elke sector wil wel wat hier. En met een goede voorbereiding liggen hier kansen genoeg want Turkije is nog niet uitgegroeid.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten