woensdag 20 juni 2012

Brand in Overvolle cellen

'BRANDPROTEST' VAN TURKSE GEVANGENEN

Uit protest tegen overvolle cellen en erbarmelijke condities hebben gevangenen in vier Turkse gevangenissen brand gesticht. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat het 'brandprotest' zich nog verder zal uitbreiden.

De eerste brand in Sanliurfa, zaterdag, ontstond nadat gevangenen hun bed brand staken uit protest over de hitte in de cel en het gebrek aan ventilatie. De temperaturen in de gevangenis lopen in de zomer op tot boven de veertig graden. De gevangenis heeft een capaciteit van 375 man maar er verblijven momenteel ruim 1000 gevangenen.

Maandag brak in Sanliurfa opnieuw brand uit, later die avond gevolgd door 'brandprotesten' in gevangenissen in Adana, Ceyhan en Osmaniye, waarbij in totaal 24 mensen gewond geraakten. De overvolle gevangenis in Sanliurfa is geen uitzondering'', zegt Erdem Türközü van mensenrechtenorganisatie IHD. ,,Door heel Turkije slapen en douchen gevangenen bij toerbeurt.''

De Turkse gevangenissen hebben een totale capaciteit van 100.000 mensen, maar er zitten 130.000 gedetineerden vast, waarvan 41 procent in voorarrest. Minister van Justitie Sabullah Ergin verklaarde dat de situatie de afgelopen jaren al verbeterd is. ,,Het grootste probleem blijft de capaciteit.'' Hij kondigde aan dat het aantal gevangenissen van 177 wordt uitgebreid naar 197 in 2017. Het aantal gevangen in Turkije is de afgelopen jaren explosief gestegen. In 2000 zaten een kleine 50.000 mensen vast.

Die stijging heeft alles te maken met de anti-terreurwet die in 2006 werd aangescherpt en politie, aanklagers en rechters veel meer ruimte biedt. Sindsdien is het aantal detenties omhoog geschoten. Studenten, academici, journalisten, Koerdische burgemeesters zitten vast op verdenking lid te zijn van een terroristische organisatie. Onder de aangescherpte wet kunnen vermeende terroristen tien jaar in voorarrest zitten.

De omstandigheden in de cel hollen door het hoge aantal gedetineerden achteruit, zegt Türközü. ,,Het regime is hard, er is veel geweld, de medische zorg en hygiëne schiet tekort.'' Ook het aantal klachten over martelingen in de Turkse gevangenissen zijn volgens cijfers van de IHD gestegen van 1300 in 2010 naar 3000 in 2011. ,,Gedetineerden worden soms om niets in elkaar geslagen en maar maar weinig bewakers worden voor hun daden veroordeeld.''

IHD en andere mensenrechtenorganisatie vinden dat er een onafhankelijk comité in het leven moeten worden geroepen dat de situatie in de gevangenissen en huizen van bewaring 'bewaakt'. ,,Daar pleiten we al jaren voor, maar ik geloof niet dat er onder deze regering veel gaat veranderen. Ze bouwen alleen maar meer gevangenissen'', aldus Türközü.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten