maandag 14 mei 2012

Twitter Turken

Censuur drijft Turken naar Twitter en Facebook
Met meer dan 30 miljoen Facebook-gebruikers en 4 miljoen Twitteraars scoort Turkije wereldwijd hoog qua internetgebruik. Turken nemen - door de groeiende censuur - hun toevlucht tot het internet.

De regerende islamitische AKP heeft de afgelopen jaren de greep op de media flink verstevigd. In totaal zitten 92 journalisten in de bak, meer dan in China of Iran. De angst zit er bij journalisten goed in en de zelfcensuur is enorm. Het overgrote deel van de Turkse media is in handen van vijftien holdings, die naast kranten of tv-kanalen ook grote belangen hebben in andere sectoren zoals auto-industrie, toerisme en bouw. Deze conglomeraten is er veel aangelegen de overheid te vriend te houden. Met als gevolg dat veel kritische stemmen in de reguliere media zijn verstomd.

De censuur drijft veel Turken voor ‘alternatief nieuws’ naar sociale media als Twitter en Facebook. Volgens experts worden steeds meer Turken ‘zelf journalisten’ en melden zaken die de pers niet halen. Facebook en Twitter zijn razend populair. Uit een recent onderzoek blijkt dat Turkse internetgebruikers elke maand ruim 32 uur op het net surfen, waarbij ze bijna 4000 websites bezoeken. Daarmee staan ze in Europa op nummer drie. Hoe groot de kracht van de sociale media is bleek vorig jaar bij de aarbeving in Van. Na een twitteroproep stelden duizenden Turken hun huis beschikbaar voor mensen die na de ramp dakloos waren geworden.Een aantal slachtoffers verstuurde zelfs een tweet van onder het puin en konden zo worden gered.
Ook nieuws over de vele arrestaties van Koerdische activisiten - die de reguliere media tegenwoordig maar weinig aandacht krijgen - wordt via Twitter massaal de wereld in gestuurd. Voor de Koerden zijn sociale media een belangrijk instrument geworden in de strijd om meer rechten.

De Turkse overheid is bepaald geen vriend van al dat vrije internet. Meer dan 18.000 websites zijn geblokkeerd.Naast porno- en gokwebsites worden ook sites over het leger, Atatürk, de PKK snel uit de lucht gehaald. De Telecommunicatie Autoriteit stuurde vorig jaar nog een zwarte lijst met honderdveertig woorden- variërend van naakt, homo tot blond - naar internetproviders. Domeinnamen met deze woorden zijn verboden.
De vele kritische geluiden op Facebook en Twitter zitten een aantal Turkse politici niet lekker. Regelmatig wordt er gezinspeeld om de sociale media aan banden te leggen. Ook de Turkse justitie volgt inmiddels Twitter op de voet. Dat ondervond de bekende pianist en componist Fazil Say die twee weken geleden werd aangeklaagd nadat hij zich op Twitter afvroeg of de Islamitische hemel een bordeel of een pub is, daarbij een vers uit Koran citerend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten