vrijdag 4 mei 2012

Gratis schoolmelk


TURKSE SCHOLIEREN ZIEK NA GRATIS SCHOOLMELK

 'Bedorven schoolmelk' en 'Wie vergiftigt onze kinderen?', koppen de Turkse kranten. Ruim 7,3 miljoen scholieren van ruim 32.000 basisscholen in heel het land kregen deze week voor de eerste keer gratis melk van de overheid. Een bijzonder initiatief - kosten 30 miljoen euro - om gezonde voeding te promoten. Maar de eerste dag pakte anders uit dan verwacht. Ruim 1500 kinderen in zeventien verschillende provincies werden ziek na het drinken van de melk. De kinderen klaagden over buikpijn en misselijkheid.
In het Koerdische Diyarbakir - waar leerlingen met ambulances naar het ziekenhuis werden gebracht - was niet genoeg plaats in het ziekenhuis om de driehonderd zieke leerlingen te behandelen en werd uitgeweken naar de kantine van het ziekenhuis. In de provincie Sivas liep het aantal zieke kinderen op tot zeshonderd, waarop de gouverneur besloot het gratis melkproject te stoppen, totdat de oorzaak bekend is. Onderwijsminister Ömer Dincer stelde meteen dat er geen sprake was van voedselvergiftiging maar dat sommige kinderen wellicht gevoelig waren voor melk. Volgens vicepremier Bulent Arinc zijn leerlingen ziek geworden omdat ze voor de eerste keer in hun leven melk hebben gedronken.
In de Turkse media buitelen experts over elkaar heen, gissend naar de oorzaken. Van lactose-allergie tot massahysterie. Ook de bedrijven die schoolmelk hebben geleverd, stellen dat de klachten van psychische aard kunnen zijn. De grootste oppostiepartij CHP eist dat er een parlementair onderzoek wordt ingesteld naar de aanbesteding van het miljoenen kostende melkproject. Websites van betreffende melkleveranciers werden meteen gisteren gehackt door Redhack, een groep Turkse hackers. ,,U bent niet gehackt, dit is psychisch'', luidt de boodschap.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten