dinsdag 3 april 2012

Villa kopen?

ONROERENDGOED IN ISTANBUL GOUD WAARDHonderdvijftig jaar oud is de villa aan de Bosporus: 23 kamers, acht badkamers, een garage voor vier wagens, een tuin van vierduizend vierkante meter en een pier voor het privéjacht. Kosten: 75 miljoen euro. De villa - ooit gebouwd voor een minister in het Ottomaanse rijk - is één van de paradepaardjes van Sotheby's International Realty.

De makelaar met 580 kantoren in 43 landen, opende vorig jaar een kantoor in hartje Istanbul. Niet voor niets. Istanbul is volgens een onderzoek van Price Waterhouse Coopers 'the place to be'. De beste plaats in Europa om te investeren in woningen, kantoren of winkelcentra.

De bloeiende Turkse economie, de centrale ligging van Istanbul met zijn twaalf miljoen inwoners en de crisis in Europa trekken investeerders naar het oude Constantinopel. De toenadering van Turkije tot de Arabische wereld helpt ook een handje.

,,Istanbul doet niet onder voor Londen of Parijs. Bovendien is hier nog ruimte voor nieuwe prestigieuze projecten'', zegt Arman Özver van Sohteby's Realty. Steeds vaker zitten sjeiks en rijke Russische zakenlui bij hem op de lederen bank. Op zoek naar een bijzonder optrekje om te investeren.

Aanbod genoeg. Wat denken van een moderne witte villa - 1100 vierkante meter - aan de Bosporus voor een kleine vijftien miljoen euro? Of, goedkoper, een houten mansion op het eiland Büyükada voor 1,4 miljoen?

Volgens Özver zijn vooral de Arabieren geïnteresseerd in de historische villa's aan de Bosporus. ,,Waar ze dan hoogstens een weekje per jaar met hun hele gevolg verblijven.''

De prijzen zijn door de buitenlandse belangstelling explosief gestegen. Op gewilde plaatsen in Istanbul-centrum en langs de Bosporus moet tot 20.000 euro per vierkante meter neergeteld worden. Ook de grondprijzen schieten de hoogte in. Özver: ,,We begonnen in de jaren negentig met de ontwikkeling van een villawijk. De grondprijs was destijds anderhalve euro per vierkante meter. Nu is dat 750 euro.''

De prijsexplosie is nog niet voorbij, klinkt het in de sector. Vandaar het advies: koop nu! Nieuwe wetgeving die bureaucratische hobbels voor buitenlandse investeerders en kopers weghaalt, zal de prijzen nog verder doen oplopen, zo is de verwachting.

Er zijn ook experts - zoals Hakan Yener van het Urban Land Institute in Istanbul - die vraagtekens bij de explosieve groei zetten. ,,Het probleem is dat een masterplan ontbreekt. Het aantal inwoners van Istanbul blijft maar groeien, maar de stad zit eigenlijk aan zijn maximum. Kijk naar het verkeer. Istanbul staat in de spits uren stil.'' Vooralsnog zal dit buitenlandse investeerders niet afschrikken. Yener: ,,Er valt goed geld te verdienen, maar de vraag is wel hoe duurzaam het op de lange termijn is.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten