dinsdag 24 april 2012

James Bond in Istanbul


Gluren naar James Bond

Motorrijders die over de daken van de Grand Bazaar in Istanbul crossen, een achtervolging door nauwe straatjes bij de Egyptische Bazaar. James Bond is in de stad en niet iedereen is daar zo blij mee.


ISTANBUL -,,Allah Allah! Moeten ze dat hier doen in het hart van de stad?'' De oudere vrouw met hoofddoek en volle boodschappentassen begrijpt het niet. Het plein voor de 350 jaar oude 'Nieuwe Moskee'- een van de beeldmerken van Istanbul - is afgezet met hekken. De jongen die pottenkijkers tegenhoudt, legt - voor de zoveelste keer vandaag - geduldig uit dat achter de hekken de nieuwste James Bond film wordt opgenomen. Het zegt haar niets en mopperend loopt ze verder. Achter de hekken is een klein marktje opgebouwd. Figuranten hangen verveeld op de trappen van de moskee. Veel voorbijgangers gluren even onder het zeil door naar de filmset. ,,Niets te zien'', klinkt het.

Een stuk verderop in het oude handelscentrum van de stad opnieuw hekken. Medewerkers van het productieteam van Skyfall - de 23ste James Bond - manen het publiek door te lopen. Toeristen schieten snel een plaatje. ,,Kijk, daar staat-ie. De auto van Bond'', wijst een oudere man. Achter de hekken staat een glimmende zwarte Audi. ,,Hij is net drie keer heen en weer gereden. En dat was het. Voor een scčne van drie seconden zijn ze al uren bezig.''

Tassenverkoper Zafer Geyik zit op z'n krukje tussen z'n handelswaar en kijkt het allemaal aan. James Bond - ofwel Daniel Craig - heeft hij nog niet gezien, maar dat kan hem niet zoveel schelen. Hij is niet blij met het gedoe in 'zijn straat'. ,,Ik verkoop niets vandaag'', zegt hij. ,,De winkeliers die in het afgesloten gedeelte zitten, krijgen goed betaald maar wij helemaal niets.'' Volgens de Turkse media krijgen de winkeliers 300 euro per dag ter compensatie.

De tassenverkoper is niet de enige die klaagt. Vanaf het moment dat de opnames zijn begonnen groeit de kritiek op de Turkse autoriteiten die toestemming hebben gegeven om in en óp historische plaatsen - zoals de bekende Grand Bazaar - gebouwd in 1785 - te filmen. Beelden van drie motorrijders die over de daken van het oude 'winkelcentrum' crossen, haalden het avondnieuws. Bezorgde historici vragen zich af waarom de overheid hiermee akkoord is gegaan. Eerder haalde Bond al het nieuws nadat bij de eerste opnames in de Grand Bazaar een stunt mis ging en een motorrijder een juwelierszaak binnen reed. De winkelruit lag aan duigen en volgens de juwelier is zijn pand zwaar beschadigd. Volgens anderen zouden speciaal voor de film twaalf oude bomen voor de film zijn gekapt.

De ophef was voor Ali Ăzgündüz van de CHP, de grootste oppositiepartij, aanleiding om de kwestie deze week aan te kaarten bij de minister van Cultuur, Ertugrul Günay,die inmiddels heeft toegezegd een onderzoek in te stellen.

Cem Arica, bestuurslid van de Grand Bazaar Winkeliers Vereniging wuift alle kritiek weg. Volgens Arica staan de media vol met onzin. ,,Sommige winkeliers ruiken geld omdat het zo'n enorme productie betreft.'' Geluiden dat het dak van het eeuwenoude winkelcentrum door de motorrijders is beschadigd, bestempelt hij als 'leugens'. De filmploeg heeft de oude dakpannen vervangen met plastieken exemplaren. Arica is juist in zijn nopjes met de komst van werelds bekendste geheim agent naar Istanbul en naar 'zijn' Grand Bazaar. Een betere reclamecampagne kunnen we ons niet wensen. Dit is geweldig. Wie kent James Bond niet?''

Wat voor scenes zich in Istanbul afspelen, weet Arcia niet. ,,Maar als ik het goed heb begrepen, zitten de wereldleiders hier.'' Lachend: ,,Ook dat is al een mooie reclame voor Turkije.''

Het is niet de eerste keer dat speciaal agent 007 Istanbul aandoet. Ook voor 'From Russia with Love' met Sean Connery (1963) en The World is Not Enough met Pierce Brosnan (1999) werden opnames in Istanbul gemaakt. Skyfall gaat eind oktober in premičre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten