dinsdag 17 april 2012

Gezellig handelsfeestje


Handel staat centraal bij Nederlands Turks feestje


Handel, handel, handel. Het was in 1612 de reden voor Cornelis Haga, de eerste 'Nederlandse' ambassadeur in het Ottomaanse Rijk te vestigen. Nu bij de viering van 400 jaar relaties tussen de twee landen ligt de nadruk nog steeds op de handel. Niet gek: dat houdt het feestje wel zo gezellig en voorkomt lastige onderwerpen zoals de Turkse toetreding tot de Europese Unie en de uitspraken van PVV-voorman Geert Wilders.

Meer dan vierhonderd bedrijven - Turkse en Nederlandse - komen vandaag samen in Amsterdam op om de handelsrelaties nog verder aan te halen. De Turkse president Abdullah Gül en minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) zullen het belang van de bloeiende handel benadrukken. Het is dan ook een vrolijk verhaal. Nederland hoort bij de grootste buitenlandse investeerders in booming Turkije. Vorig jaar stond het aan kop met 1,1 miljard euro aan investeringen. Meer dan 2000 Nederlandse bedrijven zijn in Turkije gevestigd en ook dat aantal blijft groeien.

De financieel-economische malaise drijft Nederlandse ondernemers naar Turkije met z'n bloeiende economie, lage lonen, jonge beroepsbevolking en enorme afzetmarkt van meer dan 70 miljoen inwoners die steeds meer besteden. ,,Nederlanders zijn actief in tal van sectoren. Ze delen dezelfde handelsgeest als de Turken. Van elektronica tot aan vastgoed. Momenteel zien we een groeiende belangstelling voor infrastructuur, energie en duurzame technologieën. En ook gezondheidszorg is een nieuwe opkomende markt'', zegt Osman Okyay, voorzitter van de Turks-Nederlandse Business Raad.

,,De focus op de handel is een welbewuste keuze'', zegt voormalig europarlementariër Joost Lagendijk van het Istanbul Policy Centrum, de denktank van de Sabanci Universiteit. ,,Er zijn politiek nogal wat gevoelige kwesties.'' Zoals de toenadering van Turkije tot de Europese Unie. De hervormingen liggen stil en de regering in Ankara lijkt - zelfverzekerd door de economische groeicijfers - niet meer om Europa te malen. De EU is tot op het bot verdeeld over het Turkse lidmaatschap en de verwachting is dat daar pas verandering inkomt wanneer Duitsland en Frankrijk - de voornaamste tegenstanders van de Turkse toetreding - nieuwe leiders hebben.

Een ander gevoelig punt zijn anti-Turkse uitspraken van Geert Wilders die er al een paar keer voor hebben gezorgd dat Nederland wat had uit te leggen in Ankara. ,,De nadruk leggen op de handel, dat is de Franse tactiek'', zegt Cengiz Aktar, EU-expert van de Bahcesehir Universiteit en lid van een Turkse commissie die van de viering van 400 jaar relaties voorbereidt. ,,Dat doet ook Sarkozy keer op keer. Niet ongevaarlijk. Het gaat niet alleen om handel. Turkije en de EU hebben elkaar nodig op veel meer vlakken. De Turkse toetreding zou een goed wapen zijn tegen de islamofobie, maar wanneer gaat men dat inzien?''


Geen opmerkingen:

Een reactie posten