vrijdag 13 april 2012

Auto's, heel veel auto's

Bursa, het Detroit van Turkije


Het is één van de motoren van de ronkende Turkse economie. Meer dan dan de helft van de 1,2 miljoen wagens die in het land worden gemaakt, rollen in Bursa van de band. Op naar Europa.
Routineus haalt Sevgic Unal - met hoofddoek en overal - het plastic clipje uit de machine en stopt het in de doos voor haar. De zoveelste van vandaag. Met deze clips worden later armleuningen in een bus vastgemaakt. Exportmanager Kemal Adlig van Bilgic Kalip knikt: ,,Deze gaan naar Polen toe.’’ De clipjes van de collega naast haar gaan naar Duitsland.

Bedrijven zoals Bilgic Kalip zitten er veel in Bursa, 250 km van Istanbul vandaan. Heel veel. Op de dertien industrieterreinen die deze stad telt, werken duizenden werkers in ruim 1.700 bedrijven voor de autoindustrie. Turkije heeft zich de afgelopen jaren dankzij de lage arbeidslonen, nabijgelegen afzetmarkten en het goed opgeleid technisch personeel, ontwikkeld als één van de belangrijke autoproducenten van Europa.

Het afgelopen jaar werden een record aantal van 1,2 miljoen voertuigen geproduceerd. Ruim vijftig procent van deze personenwagens, bussen en tractoren is ‘Made in Bursa’. Grote namen als Tofas-Fiat - de grootste automaker van het land, Renault en Karsan - producer voor onder meer Hyundai, Peugeot en Citroën hebben hier hun fabrieken, waar de Renault Clio’s, Fiat Linea’s en Citroen Berlingo’s van de band rollen. Het merendeel vertrekt naar Europa. Dit is het Turkse Detroit.

,,De legende begon in de jaren zeventig. Met de komst van Tofas’’, zegt algemeen secretaris Nihat Balkan van de plaatselijke Kamer van Koophandel.  Tofaş kwam niet helemaal op eigen initiatief, maar werd gevraagd door de Turkse overheid te investeren in Bursa, de stad die veel migranten uit de Balkan trok. ,,Die moesten allemaal aan het werk.’’

Met Tofas kwamen de anderen. De echte groei begon na de financiële crisis in 2001. De productie en de export steeg in een razend tempo. De regio is na Istanbul de meeste exporterende regio’s van het land. ,,Exporteren zit ons in het bloed. In een ver verleden was dat wijn, later textiel en nu de auto’s en auto-onderdelen.’’ Ook de interesse van buitenlandse bedrijven groeide. Bijna 600 buitenlandse bedrijven hebben zich al in Bursa gevestigd. ,,Niet alleen auto-industrie, ook de textiel, chemie en machinerie zijn belangrijke en groeiende sectoren’’, zegt Balkan.  

Of de groei in de autoindustrie zich dit jaar zo hard voortzet als voorgaande jaren, is nog maar de vraag. Door de crisis in Europa en een verhoging van de belasting op de Turkse personenwagens, is de productie de eerste maanden iets teruggelopen. ,,Dat was ook de verwachting, de Turkse economie groeide zo hard, dat moest ook wat getemperd worden. Maar Tofas en Renault hebben al uitbreidingsplannen aangekondigd. Ze richten zich nu ook meer en meer op nieuwe afzetmarkten zoals China, Zuid-Africa.’’ Lachend: ,,Het Detroit van Turkije is nog niet klaar.’’ ‘Zijn’ Kamer van Koophandel heeft het drukker en drukker druk met alle internationale handelmissies die de stad aan doen. Ondernemers uit de hele wereld die een graantje mee willen pikken van de ronkende groeicijfers.

Zo ook de Limburgse ondernemer Lex Blanker van adviesbureau Visual Solutions & Improvements , dat zich bezig houdt met de visuele inrichting van bedrijven. Blanker bezocht afgelopen maand-  met een handelsmissie georganiseerd door de Duitse en Nederlandse Kamer van Koophandel - Turkse Detroit. ,,Ik ben onder in de druk van de dynamiek van het land. Het is voor ons niet meer de vraag óf maar wanneer we in Bursa aan de slag gaan. Er liggen daar zeker kansen voor ons.’’

De industrie heeft de stad geen windeieren gelegd. De bevolking is de afgelopen twintig jaar vervierdubbeld naar 1,9 miljoen inwoners. Het gemiddelde inkomen ligt hier hoger dan in de rest van het land. De groeiende welvaart bracht ook Ikea, Media Markt en Carrefour naar de stad toe. Ook de Nederlandse ontwikkelaar Corio bleef niet achter en opende in 2010 een enorme shoppingmall in de stad. Door vastgoedexperts wordt Bursa nu getipt als dé plaats om te investeren.

,,Europa schudt op zijn grondvesten, maar Turkije is een van de snel groeiendste economieen ter wereld. Het afgelopen jaar met 8,5 procent. Alleen China doet het beter. Bursa is een mooi symbool daarvan’’, zegt Mehmet Semih Pala. De adviseur van de burgemeester en baas van het nieuwe gemeentelijke congrescentrum zingt zijn lofzang. ,,Dankzij de zeer geachte premier Recep Tayyip Erdogan is Turkije weer een grootmacht geworden. De wereld volgt ons.’’ Pala is ervan overtuigd dat de ster van Bursa tot ongekende hoogtes zal rijzen. ,,Bursa heeft alles. Geschiedenis, cultuur, natuur en industrie.’’ Het Detroit van Turkije voldoet volgens hem dan ook niet. ,,Bursa is veel meer dan dat.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten