maandag 26 maart 2012

Bizarre reclame

HITLER PRIJST TURKSE SHAMPOO AAN
 Een reclame voor shampoo zorgt voor een hoop commotie in Turkije. In het spotje is Adolf Hitler te zien, die met brullende stem een shampoo aan prijst. 'Echte mannen gebruiken Biomen'.

Er is een storm van kritiek losgebarsten over de commercial. 'Nazi mentaliteit', kopte dagblad Posta gisteren met grote letters op de voorpagina. ,,Deze shampoo moet het haar schoon wassen, maar wie wast de woede en het verdriet weg die deze spot veroorzaakt?'', aldus een columnist van het dagblad Hurriyet. Op Twitter wordt opgeroepen tot een boycot van de Biomen producten.

De reclamespot heeft ook de Joodse gemeenschap in Turkije - met 20.000 de grootste in een moslimland - geschokt. Het Rabbinaat van de Joodse Gemeenschap in Istanbul liet onmiddellijk een verklaring uitgaan. ,,Het is totaal onacceptabel om gebruik te maken van Hitler - verantwoordelijk voor de dood van miljoenen mensen - voor een reclamespot.'' Het Rabbinaat vraagt het reclamebedrijf om een 'publiek excuus voor alle schade die de commercial heeft veroorzaakt.'' De kans dat dat gebeurt is klein. ,,Sommige mensen begrijpen onze grap niet'', luidde de reactie van de maker van de reclamespotje in de Turkse media die geenszins van plan is zijn excuses aan te bieden.

De Amerikaanse Joodse Anti-Defamation League (Anti-Laster Liga) kan in ieder geval niet om de om de 'verwerpelijke reclame' lachen. De Liga heeft de kwestie zelfs in een brief aangekaart bij de ambassadeur Namik Tan in Washington en vraagt de Turkse overheid te reageren op de kwetsende spot.

Volgens ADL komt de commercial op een moment dat Turkije juist bezig is om in het onderwijs meer aandacht aan de Holocaust te besteden. Een voorbeeld daarvan is de Anne Frank expositie van de Nederlandse Anne Frank Stichting die afgelopen woensdag in de Kadir Has Universiteit in Istanbul is geopend. Het verhaal van Anne Frank is bij veel Turken onbekend en in het onderwijs wordt tot op heden weinig tot geen aandacht aan de Holocaust besteed. Reden voor de Anne Frank Stichting een expositie in Turkije te organiseren.

Het antisemitisme is wijdverspreid in Turkije. In de islamitische pers wordt de holocaust openlijk in twijfel getrokken en boeken vol met zionistische complottheorieėn zijn razend populair. Een recent onderzoek wees uit dat 64 procent van de Turken geen Jood als buurman wil. Tijdens demonstraties tegen de Gaza-oorlog werden synagogen beklad en bij een ondernemer in Istanbul werden destijds posters geplakt met de tekst 'Koop hier niet, de eigenaar is Joods'. Na de entering van het Israėlische leger op Turkse boot Mavi Marmara klonken bij demonstraties door het hele land anti-Joodse leuzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten