woensdag 21 maart 2012

Anne Frank in Istanbul

'VEEL TURKEN WETEN NIET EENS WIE ANNE FRANK IS''ISTANBUL - ,,Deze foto heeft veel indruk op me gemaakt'', zegt Deniz Susan. Ze wijst naar een beeld uit een concentratiekamp van een groep kaalgeschoren vrouwen. Op de Kadir Has Universiteit in Istanbul vertellen fotopanelen het verhaal van Anne Frank.

Deniz (17) is één van de twaalf scholieren die bezoekers van de expositie, die vandaag opent, gaan rondleiden. ,,Veel Turken weten niet eens wie AnneFrank is'', zegt Deniz. Zij wel. Ze is joods.

De expositie is geen overbodige luxe, weet Cihan Tekeli van de Anne Frank Stichting. ,,In het Turkse onderwijs wordt haast geen aandacht aan de holocaust besteed. De idee is dat het allemaal weinig met Turkije heeft te maken.'' Maar er zijn wel verbanden. Turks
HTML bewerkene consuls in Griekenland en Frankrijk gaven joden in de Tweede Wereldoorlog Turkse paspoorten.

Het is de eerste keer dat de Anne Frank Stichting in Turkije een project heeft. De expositie is nog maar een begin, zegt Tekeli. In mei worden trainingen gegeven aan docenten en samen met historici wordt gewerkt aan expositie over de Tweede Wereldoorlog.

Het merendeel van de jonge gidsen is joods. In Turkije wonen zo'n 20.000 joden. Zo ook Cenk Levi (16). ,,Ik hoop dat er veel jongeren naar de expositie komen. Antisemitisme is als een slapend kwaad. Het steekt ineens de kop op.'' Jessy Eskinazi (17) knikt: ,,,Ik vertel bijna nooit dat ik joods ben. Dat is ons van jongs af aan ingepeperd.'' Deniz: ,,Ik reed een keer met de taxi langs school. 'Daar zitten degenen die de dienst uitmaken in de wereld', zei de chauffeur. Ik heb maar gezwegen.''


Niet alle gidsen zijn Joods. Twee meiden gaan naar een andere school, waar wel aandacht aan Anne Frank werd  werd besteed. ,,Tijdens Engelse les hebben we een passage uit haar boek gelezen. Dat maakte indruk.'' Ze ergerde zich aan de anti-joodse sentimenten na de entering door het Israëlische leger van de Turkse boot Mavi Marmara. ,,Er waren toen mensen die zeiden dat Hitler zijn klus beter had afgemaakt. Ongelofelijk stom.''

Waar dat antisemitisme vandaan komt? De scholiere heeft daar wel een verklaring voor. ,,Onwetendheid. Mensen geloven alles wat ze horen.'' Een recent onderzoek wees uit dat 64 procent van de Turken geen jood als buurman wil. In de islamitische pers viert het antisemitisme hoogtij, de problemen tussen Israël en Ankara maken het er niet beter op.

Maar er zijn ook hoopvolle ontwikkelingen. Zo zond de staatstelevisie een Franse film over de holocaust uit en woonde de gouverneur van Istanbul een bijeenkomst ter nagedachtenis van holocaustslachtoffers bij. Het feit dat topambtenaar Ertan Tezgör van buitenlandse zaken naar de opening van de expositie komt, is veelzeggend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten