dinsdag 14 februari 2012

CorruptieschandaalGrote schoonmaak in Turks voetbal begint vandaag'Een historische dag in het Turkse voetbal', wordt deze dinsdag al genoemd. Vandaag begint het proces tegen de 94 verdachten van acht clubs in het omkoopschandaal dat Turkije al maanden in zijn greep heeft.


Woedende Fenerbahçe-fans gaan vandaag met bussen naar de speciale rechtbank in Silviri toe, een dorp tachtig kilometer buiten Istanbul. Op weg naar de rechtbank hangen al spandoeken: ,,We laten Fenerbahçe niet alleen''. Ze zijn bedoeld als steunbetuiging voor de geliefde voorzitter van de Kanarie's, Aziz Yilidirm, die al 226 dagen vast zit en vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnt. Hij is de spil in het corruptieschandaal, dat het Turkse voetbal op zijn grondvesten doet schudden.

Tegen Yildırim wordt tussen de 23 en 72 jaar cel geëist voor het leiden van een criminele organisatie, het manipuleren van wedstrijden en omkoping. De voorzitter verklaarde gistermiddag zelf via zijn advocaten dat de aanklacht vol staat met beschuldigingen, maar dat het aan harde bewijzen ontbreekt. ,,Onze strijd tegen de onderdrukkers.''

De rechtszaak begint vandaag met het voorlezen van ruim vierhonderd pagina's tellende aanklacht. De verwachting is dat de speciaal ingehuurde lezers - van staatstelevisiekanaal TRT - hier vier volle dagen mee zoet zullen zijn.

In totaal zitten nog 23 van 94 verdachten vast. Naast kopstukken van Fenerbahce zitten ook bestuurders en managers van Trabzonspor (donderdag tegenstander van PSV in de Europa League), Beşiktaş, Mersin Manisaspor, Sivasspor, Istanbul Büyükşehir Belediyespor en Giresunspor vandaag in het beklaagdenbankje. Volgens de aanklacht zijn dertien wedstrijden in het seizoen 2010-2011 verdacht. Zo ook de laatste wedstrijd tussen Sivasspor en Fenerbahçe die door een 3-4 overwinning de landstitel naar de Kanaries, bracht.

De vele arrestaties in de voetbalwereld afgelopen juli schokten het land. De media smulden van de verhalen over spelers die auto's of tassen vol geld kregen aangeboden om bij een wedstrijd tegen de Kanaries wat minder fanatiek te spelen. Overal doken schimmige foto's en afschriften van afgeluisterde telefoongesprekken uit ,,geheime' politiedossiers. Hoofdverdachte Yildirim zou tijdens het onderzoek maar liefst dertig verschillende mobiele telefoonnummers hebben gebruikt. Ook zou de hij - voorafgaand aan een wedstrijd tegen topclub Besiktaş - de Turkse voetbalbond om een bepaalde scheidsrechter hebben gevraagd.

En daar bleef het niet bij. Als gevolg van het onderzoek besloot de Turkse voetbalfederatie de competitie een maand uit te stellen en niet landskampioen Fenerbahçe maar nummer twee Trabzonspor - ook één van de verdachte clubs - naar de Champions League te sturen. Dit opnieuw tot grote woede van de Fenerfans. Volgens hen is er sprake van een politiek proces, bedoeld om de machtige topclub ten gronde ten richten. De veelvoudig landskampioen liet het daar niet bij zitten en spande in september een proces aan bij de Internationaal Voetbaltribunaal (CAS) in Zwitserland tegen de uitsluiting van de club van de Champions League. Dat protest werd afgewezen, in maart buigt het tribunaal zich over de schadeclaim van ruim 45 miljoen euro die de club eist van de Turkse voetbalfederatie (TFF) en de Europese voetbalbond UEFA.

De chaos was helemaal compleet toen eind januari voorzitter van de TFF, Ali Mehmet Aydinlar, en twee bestuursleden opstapten. De druk werd hen te groot. De TFF ligt van alle kanten onder vuur. Zowel de beschuldigde clubs als de Europese voetbalfederatie UEFA vinden dat de bond te laks handelt in het omkoopschandaal.

Niet iedereen is negatief over de zaak. Volgens veel Turken is de grote schoonmaak - die vandaag pas echt gaat beginnen - hard nodig. Geruchten over het gekochte wedstrijden doen al veel langer de ronde en veel voetballiefhebbers zijn hun vertrouwen in de ,,eerlijke sport' verloren. Veelzeggend zijn de tribunes, die sinds het begin van het omkoopschandaal steeds leger worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten