maandag 20 februari 2012

Bartholomeus spreekt

PATRIARCH SPREEKT TURKS PARLEMENT TOE


Voor het eerst in de geschiedenis van Turkije spreekt de geestelijk leider van de orthodoxe christenen, patriarch Bartholomeus I van Constantinopel, vandaag het parlement toe. ,,Dit is belangrijk voor alle minderheden in dit land'', zegt Yorgos Stefanopoulos, een vertegenwoordiger van de Grieks-orthodoxe gemeenschap in Istanbul.

Het Patriarchaat van de Oosters-Orthodoxe Kerk zetelt al sinds de zesde eeuw na Christus in Istanbul, toen nog Constantinopel. Turkije erkent de oecumenisch patriarch, de primus inter pares onder de orthodoxe patriarchen wereldwijd, echter niet als zodanig. Voor de regering is hij slechts de bisschop van de orthodoxe gemeenschap in Turkije. Die bestond vroeger nog uit 100.000 gelovigen, nu nog uit 3000. De Turkse staat zag de patriarch - de 'paus' van de orthodoxen' - decennialang liever gaan dan komen. Maar daar begint verandering in te komen.

Voor Stefanopoulos, professor aan de Isik Universiteit in Istanbul, is de toespraak van Bartholomeus daar het bewijs van. ,,Onder het beleid van de islamitische AKP is de positie van de religieuze minderheden sterk verbeterd. Voor het eerst is er een overheid die onze problemen serieus neemt'', zegt Stefanopoulos. Hij noemt het bezoek vorig jaar van vicepremier Bülent ArinƧ aan de patriarch en het besluit om de geconfisqueerde bezittingen van religieuze minderheden - Grieken, Joden en Armeniėrs - terug te geven als voorbeeld.

Honderden scholen, ziekenhuizen en kerken werden na 1936 in beslag genomen door de staat. Het decreet tot teruggave maakte een einde aan de jarenlange eigendomsstrijd van de religieuze gemeenschappen. Politiek wetenschapper Cengiz Aktar van de BahƧesehir Universiteit stelt dat de AKP ,,moedige besluiten' heeft genomen. ,,Tegen de nationalistische sentimenten in. Maar van groot belang is dat de veranderingen in de wet worden doorgevoerd. Het moet niet om ,,gunsten' gaan, maar om rechten.''

Stefanopoulos: ,,De problemen zijn nog niet opgelost. Ik kan nog steeds geen rechter, legerofficier of topambtenaar worden, we worden nog steeds als ,,twijfelachtige individuen' gezien. Die staatsleer verander je niet zo maar.'' De 71-jarige patriarch spreekt op uitnodiging van de parlementaire commissie die zich bezig houdt met de nieuwe grondwet. De verwachting is dat hij zal vragen om aanpassing van de schoolboeken, waarin negatieve bewoordingen over minderheden wordt gesproken. Verder zal hij pleiten voor de heropening van het Halki seminarie, dat in 1971 werd gesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten