zaterdag 7 januari 2012

Basbug vast


''Moraal van Turks leger is totaal gebroken''
De arrestatie van Turkse ex-legerbaas Ilker Basbug is een enorme klap voor het tweede grootste leger binnen de Navo. Al meer dan vijftien procent van de legertop zit momenteel vast.


,,Voor justitie is iedereen gelijk’’, luidde de kalme reactie van de Turkse president Abdullah Gül gisteren na de verrassende arrestatie van voormalige legerbaas Ilker Basbug. Maar dat was tot voor kort verre van vanzelfsprekend in Turkije. De hoge generaals en officieren van de machtige Turkse strijdkrachten, die tot vier keer toe een coup pleegden, behoorden juist tot de onschendbaren van het land. Met eigen rechtbanken en veel privileges.
Maar de macht van het Turkse leger - met een mankracht van 400.000 na de VS het grootste leger binnen de Navo - brokkelt razendsnel af. De arrestatie van de eerste legeraanvoerder in de geschiedenis van de republiek is daar het bewijs van. Basbug, die in 2010 met pensioen ging, wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een terreurorganisatie en een staatsgreep tegen de overheid hebben beraamd. Hij werd in de nacht van donderdag op vrijdag - na een urenlang verhoor - gearresteerd en naar de speciale gevangenis in Silivri, een plaatsje buiten Istanbul, gebracht. Daar verkeert hij in gezelschap van tientallen andere militairen, die eveneens verdacht worden betrokken te zijn bij verschillende coupplannen. Volgens sommige experts zijn de processen tegen de hoge officieren een belangrijke stap voor de democratie, die een eind maakt van aan ‘het militaire voogdijschap’.  ,,Basbug was echt van de oude garde. Een fervent tegenstander van de AKP’’, zegt ook militair analist Lale Kemal. ,,Maar zijn arrestatie laat zien dat het gedaan is met de klassejustitie voor het leger.''
Het is de zoveelste dreun voor de Turkse strijdkrachten. In totaal zitten ruim tweehonderd militairen al in de bak - gepensioneerd en in actieve dienst.  Het is met name de legertop die hard is getroffen. Ongeveer vijftien procent van alle generaals en admiraals - 54 van de 365 - zitten vast.  ,,Het moraal van het leger is door alle arrestatiesgolven totaal gebroken. Met alle gevaren van dien’’, zegt oud-majoor en militair expert Nihat Ali Ozcan: ,,Het imago is beschadigd, ze zijn het aanzien van het volk kwijt. De oude garde zit vast en de overgebleven officieren zijn doodsbang om ook opgepakt te worden. Lagere officieren aarzelen om orders uit te voeren. Er is echt sprake van een machtsvacuüm. Dit maakt de situatie op de grond bijna onwerkbaar.’’
Veel Turken zijn ook niet overtuigd van de onpartijdigheid van vrouwe justitia. Zo ook Kemal Kilicdaroglu, de leider van de grootste oppositiepartij CHP, niet. Hij stelde gisteren dat de speciale rechtbanken, die belast zijn met de onderzoeken naar de coupplegers, volledig naar de pijpen van de politiek dansen. Selahattin Demirtas, voorman van de Koerdische BPD, stelde dat het geen toeval is dat de oud-legeraanvoerder juist nu wordt gearresteerd. Volgens hem is de arrestatie ook bedoeld om de aandacht af te leiden van de dramatische vergissing die het leger vorig week maakten. 35 Koerdische dorpelingen in Oost-Turkije werden aangezien voor PKK- guerrilla’s en bij een luchtaanval doodgeschoten. ,,De overheid wil zo twee vliegen in een klap slaan.’’
--------------------------------------------

1 opmerking:

 1. Geachte mevrouw Maas,

  Uw artikel over het Turkse leger is bijzonder eenzijdig. Ofschoon u in de laatste alinea wel aangeeft, dat veel Turken niet overtuigd zijn van onpartijdigheid van Vrouwe Justitia, geeft uw artikel de indruk, dat Turkije met de arrestaties wordt bevrijd van een grote last. Niets in minder waar.
  Het leger is per definitie altijd een voorvechter geweest van scheiding van kerk en staat. Voor de huidige regering een grote bedreiging, want Erdogan geeft de kerk steeds meer macht. Mijn Turkse zwager, ex luitenant in de marine, ziet voordurend vrienden in de gevangenis belanden, zonder enige gegronde aanklacht. Vrienden van wie hij weet, dat zij geen enkel kwaad in de zin hebben. Schijnprocessen of in het geheel geen processen.
  De moderne Turk maakt zich enorme zorgen over de voortschrijdende macht van de Islam, gestimuleerd door de regering.
  Het leger, in veel landen doorgaans een conservatieve macht, staat in Turkije juist symbool voor democratie en modernisering.
  Als u interesse heeft in meer achtergrondinformatie, kan ik u met mijn zus/zwager (wonend in Turkije) in contact brengen.

  Met vriendelijke groeten,

  Reina de Haan
  raadslid GroenLinks Velsen

  BeantwoordenVerwijderen