vrijdag 9 december 2011

Turks talent

TURKIJE: 'TALENT, KEER AUB TERUG NAAR HUIS'

Het Turkse bedrijfsleven roept talent in het buitenland op terug te keren naar het vaderland. Ze zijn hard nodig. En dat terwijl veel afgestudeerden in het land zelf geen baan kunnen vinden.

ISTANBUL - ,,Het is tijd om onze burgers in het buitenland op te roepen terug te keren. Kom ons land verder ontwikkelen.'' Zo luidt een noodkreet van de Turkse Luchtvaartindustrie (TAI) op zijn website. De snelgroeiende industrie, die het eerste Turkse gevechtsvliegtuig gaat ontwikkelen, zit om goede ingenieurs te springen en is een opmerkelijke campagne begonnen. En met succes. Meer dan honderd ingenieurs van Turkse origine uit Europa, Canada en VS hebben al gereageerd. De bloeiende economie in het oude vaderland heeft aantrekkingskracht. Het is niet alleen de luchtvaart die naar het buitenland lonkt. Ook het bedrijfsleven zoekt talent buiten de landsgrenzen. ,,Hoogopgeleide Turken in het buitenland beginnen nu telefoontjes te krijgen van bedrijven in Turkije. Kom terug is de boodschap'', zegt Ozan Çakmak van het ILO, de internationale arbeidsorganisatie in Ankara.
Veel hoog opgeleide Turken zijn de afgelopen twintig jaren vertrokken naar Europa en VS. ,,Meer welvaart, hogere salarissen, stabiliteit waren de reden voor de 'braindrain'. Veel jongeren die in het buitenland zijn gaan studeren, keerden niet meer terug'', zegt Çakmak. Maar inmiddels is er veel veranderd. Turkije, met een verwachte economische groei van 7,5 procent over 2011, doet het beter dan de meeste andere landen. ,,Grote holdings zijn nu ook in staat om salarissen te bieden die voor mensen in het buitenland ook aantrekkelijk zijn. Toen de financiële sector in Amerika zo hard werd geraakt door de crisis, kwam een flink aantal Turken al uit de VS terug. Ze vonden snel werk in de banksector in Istanbul.''
De wetenschappelijke onderzoeksraad Tübitak roept al langer onderzoekers van Turkse afkomst in Europa en VS op terug te keren. Ze worden met speciale, onder meer door de Europese Unie gesubsidieerde beurzen gelokt. Ze kunnen aan de slag in de snelgroeiende innovatieve industrie of op één van de universiteiten die als paddenstoelen de grond uit schieten. Telde Turkije negen jaar geleden 76 universiteiten, nu zijn dat er 165, 103 staats- en 62 privé-universiteiten.
De jacht op talent in het buitenland is opmerkelijk, zeker gezien het feit dat veel afgestudeerde jongeren in Turkije geen baan kunnen vinden. De werkloosheid ligt rond 9,2 procent, maar van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar is maar liefst 17,9 procent werkloos. De duizenden jongeren die van universiteiten en beroepsopleidingen afzwaaien, ruim 500.000 in 2010, hebben moeite om een baan te vinden. ,,Er is sprake van een grote mismatch tussen de markt en het onderwijs'', zegt econoom Emre Deliveli. Hij somt op: ,,Er wordt nauwelijks gekeken naar wat het bedrijfsleven nodig heeft, de beroepsopleidingen kampen met een slecht imago en het verschil tussen de universiteiten is enorm. Heb je een diploma van een onbekende universiteit, dan is het erg lastig om een baan te vinden.'' Technisch middenkader, waar het bedrijfsleven om zit te springen, is er daarentegen bijna niet.
Arbeidsmarktexpert Çakmak: ,,Als Turkije zich zo snel blijft ontwikkelen, dan is het einde van de jacht nog lang niet in zicht.'' Voor de 26-jarige Mehmet, afgestudeerd aan de economische faculteit van de Anadolu Universiteit in Eskisehir en al zes maanden op zoek naar een baan, is het simpel: ,,De universiteiten in dit land stellen niets voor. Dat weet het bedrijfsleven ook. Daarom zoeken ze in het buitenland.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten