zaterdag 5 november 2011TURKIJE GESCHOKT OVER LICHTE STRAF VERKRACHTERS

Waar is het recht in dit land', klinkt het in Turkije. De 26 verkrachters van een 13-jarig meisje hoeven nog geen vijf jaar de cel in, terwijl lichte vergrijpen veel zwaarder worden bestraft. 'Wie beschermt onze kinderen' en 'Beschamende uitspraak', koppen de Turkse kranten. Morgen staat in Istanbul een demonstratie gepland. De woede is gericht tegen het Hooggerechtshof dat zich achter het besluit van een lagere rechtbank schaarde om de 26 verkrachters van een 13-jarige meisje lichte straffen te geven.
Het slachtoffer - dat in 2002 anderhalve maand lang werd misbruikt door onder anderen soldaten, ambtenaren en onderwijzers in Mardin - zou volgens de rechters hebben ingestemd met het misbruik. De verkrachters komen er met straffen tussen de één en vijf jaar vanaf.
De uitspraak heeft een storm van kritiek losgemaakt. Ook minister Fatma Sahin (Familiezaken) noemde de uitspraak 'onacceptabel'. De advocaat van het slachtoffer heeft al aangekondigd naar het Europees Hof voor de Mensenrechten te stappen.
,,Deze uitspraak druist volledig in tegen de rechten van de mens'', zegt advocaat Nasan Moroglu, voorzitter van de commissie vrouwenrechten van de Orde van Advocaten. Een nieuwe strafwet uit 2005 beschermt slachtoffers van seksueel geweld maar de rechters beroepen zich op het feit dat de zaak in 2002 plaatsvond.
,,Onzin'', stelt Moroglu. De verschillen in strafmaat in Turkije zijn groot en niet uit te leggen, zegt ze. ,,Journalisten en studenten die hun mening uiten krijgen zo twee, drie jaar. Verkrachters gaan bijna vrijuit. Een bewijs van het patriarchale denken binnen justitie. Wie gelooft er nog in het recht in dit land?''
De verschillen in veroordelingen zijn inderdaad groot. Zo belanden bijvoorbeeld demonstranten vaak voor jaren in de cel. Zoals de Koerdische Vesile Tadik. Zij liep in 2009 mee in een pro-PKK-demonstratie in Siirt. Ze werd tot zeven jaar en 1 maand cel veroordeeld.
Niet alleen demonstranten in het Koerdische zuidoosten riskeren hoge straffen. Twee studenten die tijdens een toespraak van premier Erdogan in Istanbul een spandoek omhoog hielden met de tekst 'Wij willen vrij onderwijs', hangt een straf van vijftien jaar boven het hoofd. Volgens de aanklager zijn de studenten lid van een terreurorganisatie.
In 2005 werd de nieuwe antiterreurwetgeving van kracht. Sindsdien is het aantal veroordelingen wegens 'terroristische activiteiten' explosief gestegen. Van 273 veroordelingen in 2005 tot 6345 vier jaar later. De gevangenissen zitten inmiddels vol met 'terreurverdachten': journalisten, academici, militairen, Koerdische burgemeesters. Velen zitten maanden, zo niet jaren in voorarrest.
,,We gaan de kant van Rusland op'', zegt de bekende activiste Pinar Ilkaracan. ,,Na de laatste verkiezingen gedraagt de regerende partij zich erg autoritair. Er waait een stevige conservatieve wind. Daar zijn vrouwen de dupe van. Het feit dat het Hooggerechtshof in een verkrachtingszaak deze uitspraak durft te doen, zegt genoeg. Schandalig en tegen de geest van de wet. De boodschap is nu dat een verkrachting niet zo erg is.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten