woensdag 30 november 2011

289 dagen in voorarrest

TURKSE MILITAIREN ZUCHTEN IN HET BEKLAAGDENBANKJE

SILIVRI (GPD) - ,,Papa'', roept de 33-jarige Burcu Kutluk. Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van haar vader. De gepensioneerde majoor-generaal Deniz Kutluk loopt naar de houten afscheiding toe en probeert wat woorden met zijn jongste dochter te wisselen. Dat valt niet mee, naast hem staan tientallen andere militairen die ook met hun familie proberen te praten. ,,Schat, hoe is je bloeddruk?", vraagt een blonde vrouw aan haar echtgenoot, een oud-generaal.
Het zijn gebruikelijke taferelen in de rechtszaal in Silivri, een stad tachtig kilometer van Istanbul. Hier - pal naast de gevangenis - vinden de megaprocessen tegen het leger plaats. Tot voor kort was het ondenkbaar dat legerofficieren - de onschendbare pasja's - voor een burgerrechtbank zouden verschijnen. Maar Turkije verandert. Het leger is van zijn voetstuk gestort en honderden militairen zijn gearresteerd. Ze worden allemaal verdacht betrokken te zijn bij één van de vele - al dan niet op waarheid berustende - coupplannen. Uit protest tegen het grote aantal arrestaties ging in augustus de legertop - inclusief legerbaas Isik Kosaner - met pensioen.
Bij deze zitting gaat het om de 'Sloophamer-zaak'. Maar liefst 163 officieren - gepensioneerd en in actieve dienst - staan terecht. Met bloedige aanslagen op moskeeën en musea zou chaos in het land worden gecreëerd en een staatsgreep onvermijdelijk worden. De zaak kwam aan het rollen toen in januari 2010 een dagblad een koffer vol militaire documenten werd afgeleverd, waaronder ook een cd met gedetailleerde informatie over de coup. Volgens het leger betrof het een simulatie-oefening. Ruim een jaar later- op 11 februari 2011 - werden verdachten gearresteerd.
,,Toen is de hel begonnen'', zegt dochter Burcu. Inmiddels 289 dagen later zit haar vader nog steeds in voorarrest. Het leven van de familie staat sindsdien totaal in teken van het proces.  Moeder Irem: ,,Dit is een echte heksenjacht. Mijn man heeft veertig jaar bij de marine gediend. Hij was net drie jaar met pensioen. Hij is een echte democraat en juist fel tegen staatsgrepen'', zegt ze. De leger greep tot drie keer toe de macht in Turkije.
Burcu - in het dagelijks leven actrice en yogalerares -  verheft haar stem: ,,Deze zaak druist volledig in tegen de mensenrechten. Turkije democratischer? De hele oppositie wordt de mond gesnoerd. Studenten, academici, journalist worden opgepakt en premier Erdogan gedraagt zich steeds autoritairder. De pers die uitgebreid over de arrestaties schreef, hoor je niet meer over de zaak.'' Irem wijst naar de bijna lege perstribune. ,,Het publiek heeft onze mannen al schuldig verklaard.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten