zaterdag 15 oktober 2011

strakke broeken in het parlement?

Broekrel groeit in Turkse parlement


ISTANBUL - Mag een vrouw een broek aan in het Turks parlement? Als een broek kan, mag een hoofddoek dan ook? En waarom moeten mannen eigenlijk een stropdas om? De dresscode voor volksvertegenwoordigers doet de gemoederen hoog oplopen.
Tot op de dag van vandaag zijn rokken voor vrouwen en stropdassen voor mannen verplichte kost in het parlementsgebouw in Ankara. Dit bracht het nieuwe CHP-oppositielid Safak Pavey, die een beenprothese heeft, in een lastig parket. Begin juli verscheen ze - zoals de regels voorschrijven - met rok in het parlement. De foto's van Pavey - met kunstbeen - werden voorpaginanieuws en de roep om nieuwe regels klonk luid.
Deze week was het zover. Een commissie kwam met nieuw reglement dat vrouwen toestaat een broek te dragen. De 'broekrevolutie' - zoals de Turkse pers het noemt - leek een feit. Maar de Koerdische oppositiepartij BDP gooide roet in het eten. De partij vond de regels niet ver genoeg gaan en kwam met een alternatief voorstel waarin mannen geen stropdas meer hoeven te dragen én vrouwen met een hoofddoek ook worden toegelaten in het parlement.
En dan heb je in Turkije de poppen aan het dansen. Niets ligt in het land zo gevoelig als het hoofddoekje. Het voorstel sloeg in als een bom en leidde meteen tot een verhit debat in politiek en pers tussen voor-en tegenstanders. Seculiere Turken gruwen bij de gedachte aan een gehoofddoekte politica.
De parlementaire commissie, verrast door alle commotie, trok het liberale broekvoorstel meteen in. De media smult van de groeiende 'pantaloncrisis'. De gepensioneerde rechter Nusret Çiçek gooide nog meer olie op het vuur. In zijn column in het islamitisch dagblad Yeni Akit gaat hij te keer tegen broekdragende vrouwen, 'die mannen in verleiding brengen.' ,,Die aanstootgevende vrouwen met hun billen in een strakke broeken zien we straks ook in het parlement.''

1 opmerking: