donderdag 27 oktober 2011

Situatie onder controle?

GOLF VAN KRITIEK NA AARDBEVING VAN

De chaos is groot in Oost-Turkije na de aardbeving van zondag. Meer dan tweeduizend gebouwen liggen plat, de distributie van de duizenden tenten en hulpgoederen verloopt moeizaam. De kritiek op de overheid groeit. Premier Recep Erdogan geeft toe dat er in de eerste 24 uur na de ramp 'fouten' zijn gemaakt,,Er zijn meer dan 17.000 tenten naar het gebied gestuurd, dat zou genoeg moeten zijn. Maar door een gebrek aan controle zijn ze niet op de juiste plaats terecht gekomen.'' De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wond er gisteren geen doekjes meer om. Zijn regering ligt na de zware aardbeving bij Van onder vuur. Volgens Erdogan is veel kritiek echter onterecht en kloppen de media zaken op. ,,We hebben de situatie nu onder controle.''
Uit het rampgebied regent het echter klachten over een tekort aan tenten en hulpgoederen. Mensen stonden ook gisteren in kilometerslange rijen te wachten op een tent. Een woedende menigte plunderde een konvooi met hulpgoederen. Media berichten over ingestorte gebouwen waar nog geen reddingsteams bij zijn geweest.
Sprake van spanningen tussen de Koerden en Turken is er niet. Alleen uit ultranationalistische hoek komen kreten als 'Allah doet, wat de regering nalaat', doelend op het elimineren van de Koerden. Erdogan ageerde fel tegen dit racisme en wees op alle hulp die uit hele land richting het rampgebied gaat.
Dat deze hulp de mensen nog maar mondjesmaat bereikt, stuit op veel kritiek. De CHP, de grootste oppositiepartij, roept om het aftreden van de regering. Volgens de partij heeft de regering de ramp onderschat en uit trots de aangeboden hulp uit het buitenland afgewezen. Pas dinsdagavond kwam het kabinet daar op terug en riep toch buitenlandse hulp in. Israėl - dat een erg gespannen relatie met Turkije heeft - stuurde meteen vliegtuigen met onderdelen voor noodwoningen.
Er klinkt niet alleen kritiek op het handelen van de regering ną de ramp, maar op ook de belabberde constructie van gebouwen in Van en de slechte handhaving van bouwvoorschriften vóór de aardbeving. Meer dan 2000 gebouwen in het rampgebied zijn ingestort.
Volgens experts hadden veel doden voorkomen kunnen worden wanneer er beter was gebouwd. ,,Niet de aardbeving, maar de gebouwen doden mensen'', is een veelgehoorde uitspraak. Ook Erdogan ging tekeer tegen onverantwoordelijke bouwbedrijven, die hij gelijkstelde aan moordenaars. En hij riep de besturen van grote steden op hun les te trekken uit de ramp en hard op te treden tegen illegale en wrakke bouwsels.
Volgens de Unie van Architecten en Ingenieurs is het een schande dat twaalf jaar na de aardbeving in de Marmara-regio, die aan 18.000 mensen het leven kostte, er nog zo veel onveilige gebouwen zijn. Voorzitter Semsettin Bakir van de Ingenieursbond in Van maakte bekend dat ruim zeventig procent van de gebouwen in de stad illegaal gebouwd is.
Van heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan. Met nieuwe winkelcentra, appartementencomplexen en kantoren. De regio profiteert flink van de handel - legaal en illegaal - met Iran. De afgelopen twintig jaar is het inwoneraantal verdubbeld naar ruim één miljoen. Volgens Bakir zijn het met name de illegale panden die ingestort zijn. Vergunningen en controles ontbreken. ,,Er is gebouwd met slecht materiaal door mensen zonder kennis van zaken. In het beton is zelfs rivierzand gebruikt, dat verkruimelt zo.''
Het zijn niet alleen de bouwers die fouten maken, getuige een verhaal uit Van. De eigenaar van een parkeergarage - onder een appartementencomplex van zeven verdiepingen - besloot een paar maanden geleden een aantal dragende kolommen weg te halen om meer parkeerplaatsen te creėren. Het pand stortte zondag in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten