donderdag 13 oktober 2011

De coach met de afstandsbediening

'Iemand moet Hiddink stoppen'

Turkije heeft zich geplaatst voor de play-offs, maar weinig Turken zijn hoopvol. Hoe gaat de nationale elf - met Hiddink aan het roer - het doen tegen Portugal, Kroatië, Ierland of Tsjechië? De Turkse pers ziet één oplossing: 'Iemand moet Hiddink stoppen'

  'Waar zouden we zijn zonder Hiddink? Veel beter af!' Het Turkse elftal mag zich dan geplaatst hebben voor de play-offs van het EK 2012, maar dat is zeker niet de verdienste van de Nederlandse bondscoach, klinkt in voetbalminnend Turkije.
'Dank je wel Duitsland', kopte een aantal Turkse kranten veelzeggend. Dankzij de 3-1-zege van de Duitsers op België gaat Turkije - dat dinsdagavond zelf met 1-0 won van Azerbeidzjan - door naar de play-offs. Groot is de vreugde onder de Turken niet. De kritiek op het spel van de selectie is groot. De moed is velen helemaal in de schoenen gezakt, nu de UEFA gisteren bekend maakte dat Turkije bij de loting van vandaag geen beschermde status geniet en dus in november een zware tegenstander (Portugal, Kroatië, Ierland of Tsjechië) op het veld zal treffen.
,,Iemand moet Hiddink stoppen, anders worden de play-offs een grote teleurstelling'', stelt sportcommentator Sergen Yalcin van dagblad Habertürk. ,,Ik heb ons in lange tijd niet zo slecht zien spelen'', luidt zijn oordeel over de wedstrijd tegen het zwakke Azerbeidzjan. ,,Hiddink is erbij, maar zijn gedachten zijn elders'', schrijft Turgay Demir van sportkrant Fotomaç, die zich afvraagt wie de echte baas is van het nationale elftal, Hiddink of zijn assistent Oguz Cetin. ,,Meneer Hiddink, dit is Zuid-Korea, Australië of Nederland niet'', waarschuwt Altan Tanrikulu van Hurriyet. Er moet volgens hem veel veranderen, wil het team klaar zijn voor de play-offs.
Hiddink is de laatste weken weinig anders gewend. Hij heeft weinig vrienden bij de Turkse pers, die hem naar huis blijft schrijven. De uitspraak van de Achterhoeker dinsdagavond dat hij 'de verkeerde man op de juiste plaats' is wanneer het team met emoties en niet met discipline wil spelen, wordt dan ook groot uitgelicht. Dat Hiddink niet de juiste man is, weet de pers al lang.
Hoe anders was dat in februari vorig jaar toen bekend werd gemaakt dat Hiddink het nationale team ging leiden. 'Superheld Hiddink' klonk het toen. 'Felicitaties van 71 miljoen', meldde televisiekanaal NTV destijds. Met hulp van de Hollander met zijn imposante staat van dienst zou het allemaal goed komen. Maar de euforie was van korte duur. Al vrij snel sloeg de stemming om en begon de superheld aan zijn vrije val.
Van de veertien wedstrijden die onder leiding van Hiddink werden gespeeld, werden er zeven gewonnen, vier verloren en drie gelijkgespeeld. Van een wereldberoemde bondscoach met een riant jaarsalaris - naar verluidt vier miljoen euro - verwacht voetbalminnend Turkije meer. Er is kritiek op zijn tactiek, de selectie, op zijn banden met het team. En ook het feit dat Hiddink niet naar Turkije is verhuisd, is de pers een doorn in het oog. ,,Vanuit een luie stoel in Amsterdam, kun je geen team coachen'', klinkt het.
Voor veel Turken is het duidelijk: de dagen van de 'coach met de afstandsbediening' zijn geteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten