maandag 24 oktober 2011

Aardbeving Van

Ramp in arm gebied 

Honderden mensen liggen na een zware aardbeving in Oost-Turkije onder het puin begraven. Veel kritiek is er op de slechte constructie van de panden in het land.


''Mijn vrouw en vier maanden oude dochter zitten daar binnen”, huilt de man radeloos. Hij staat voor een volledig ingestort pand in Van, Oost-Turkije. CNN Türk blijft het fragment herhalen. De ramp is groot, is de boodschap. En het do­denaantal blijft groeien. Tientallen zo niet honderden mensen liggen nog onder het puin begraven.
Het zuidoosten van Turkije werd gisteren getroffen door een aardbe­ving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Reddingsteams uit heel Turkije, die meteen daar­na naar het oosten vlogen, hebben het zwaar. Het is vroeg donker, de elektriciteit is op veel plaatsen uit­gevallen en door het geluid van ge­neratoren zijn de stemmen van de mensen onder het puin niet meer te horen. De stad Ercis is het zwaarst getroffen. Tientallen ge­bouwen zijn ingestort en de ge­wonden werden gisteren – door ge­brek aan ruimte – in de tuin van het plaatselijke ziekenhuis opge­vangen. Onder de gewonden zijn veel scholieren, want ook een kost­school stortte in. In de provinciale hoofdstad Van is de schade groot.
Zeker tien gebouwen stortten er in. Veel mensen die van het een op andere moment dakloos zijn ge­worden, verzamelden zich gisteren rond vuurtjes in de stad. De tem­peratuur daalt in de nacht tot rond het vriespunt.
De ware omvang van de ramp zal pas de komende dagen duidelijk worden, stelde ook het Turkse Ro­de Kruis, de Rode Halve Maan. Gis­teravond
werd er gesproken over minstens 85 doden en 500 gewon­den, maar gevreesd wordt dat bij de beving en de reeks naschokken tussen de 500 en 1000 mensen zijn omgekomen.
De komende dagen zal de kritiek op de overheid ook toenemen.
Het dodenaantal hoeft niet zo hoog te zijn, wanneer er beter wordt gebouwd, zo stelden diverse experts gisteravond. In heel Tur­kije wordt het vaak niet zo nauw genomen met de veiligheidsvoor­schriften; zeker in het oosten niet.
Harde kritiek kwam er gisteren­avond van voorzitter Serdar Harp, voorzitter van de vereniging van constructie-ingenieurs. Volgens hem betaalt het land nu de reke­ning. „Veertig procent van onze panden zijn illegaal gebouwd.”
Na de aardbeving van 1999, waar­bij 17.000 mensen om het leven
 kwamen, zijn volgens Harp veel re­gels aangescherpt. „Maar de uitvoe­ring laat veel te wensen over. Ge­bouwen moeten bijvoorbeeld ge­controleerd worden door gecertifi­ceerde ingenieurs, maar in Oost-Turkije is de regel pas begin dit jaar ingevoerd.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten