dinsdag 20 september 2011

Tribunes vol vrouwen

In strijd tegen supportersgeweld:
Alleen vrouwen en kinderen op Turkse voetbaltribune

INTRO: Mannen zijn vanavond (dinsdag) niet welkom op de tribunes van Fenerbahçe in Istanbul. Alleen vrouwen en kinderen worden toegelaten bij de wedstrijd tegen Manisaspor. Het gevolg van een opmerkelijk besluit van de Turkse voetbalbond.

Duizenden vrouwen en kinderen worden vanavond in het stadion van Fenerbahçe in Istanbul verwacht. Voor mannen zijn de tribunes van de Kanarie's verboden terrein. Voorheen moesten Turkse clubs - als straf voor supportersgeweld - het zonder fans stellen. Maar de tijd van de lege tribunes is verleden tijd, maakte de Turkse voetbalfederatie afgelopen weekend bekend.
De bond heeft verordonneerd dat vrouwen en kinderen jonger dan twaalf en onder begeleiding wel welkom zijn, en de wedstrijd gratis mogen bijwonen. Het veelgeplaagde Fenerbahçe , dat verwikkeld is in een groot omkoopschandaal en daarom vorige maand uit de Champions League werd gegooid, krijgt als eerste met de nieuwe maatregel te maken.

Het zag er aanvankelijk naar uit dat de Kanarie's vanavond tegen Manisaspor voor lege tribunes zouden moeten spelen... Een strafmaatregel wegens het supportersgeweld tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen het Oekraïense Shakhtar Donetesk in juli. Uit woede over de arrestatie van clubvoorzitter Aziz Yildirim bestormden supporters toen het veld en ook de pers werd door de pers belaagd. De wedstrijd moest in de 67ste minuut worden gestaakt. Fenerbahçe werd gestraft: twee wedstrijden zonder fans. De eerste wedstrijd zonder toeschouwers - tegen Orduspor - is al achter de rug.

Fenerbahçe is blij met de nieuwe maatregel en roept alle vrouwelijke fans op - met kind - naar de wedstrijd te komen. Het besluit is ook bij de spelers goed gevallen, getuige de reactie van Diana de Souza, de vrouw van de populaire Braziliaanse aanvoerder Alex de Souza. Zij kondigde al aan vanavond met alle spelersvrouwen naar de wedstrijd te komen. ,,Laat onze mannen niet alleen'',  luidde haar oproep. En ook in de media valt de nieuwe maatregel van de Turkse voetbalfederatie positief opgepakt.  'Hup meisjes, naar de wedstrijd' en 'Laat de soapserie's en kom naar het stadion', koppen de kranten.

Het supportersgeweld is in het voetbalgekke Turkije berucht.  In mei nog werd een wedstrijd tussen Besiktas en Bursaspor op het laatste moment afgelast nadat supportersgroepen voor de wedstrijd in Istanbul elkaar te lijf gingen. Bijna twintig agenten raakten bij de rellen gewond. Eerder dit jaar besloot het parlement de straffen voor hooligans zwaar te verhogen. Supporters die vernielingen aanrichten riskeren een straf van maximaal zes jaar. Ook wordt een elektronisch ticket ingevoerd, toeschouwers kunnen alleen een ticket kopen wanneer ze hun identiteitsnummer geven. Dit moet de opsporing vergemakkelijken. De Turkse voetbalbond  heeft al een 'zero tolerance beleid' aangekondigd tegen agressieve fans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten