zondag 18 september 2011

Honger naar energie

TURKIJE SPEELT HOOG SPEL OP DE MIDDELLANDSE ZEE


 Griekenland staat op zijn achterste benen nu Turkije in de Middellandse Zee voor de Griekse en Cypriotische kust naar olie en gas wil gaan boren. Het besluit van de regering in Ankara om met een schip bij Kastellorizo - niet ver van Rhodos - naar de energiestoffen te laten gaan zoeken, wordt als pure provocatie opgevat.
De spanningen in de regio lopen in sneltreinvaart op. Turkije is ook al boos op (Grieks)Cyprus dat een deal met Israël over gezamenlijke gasboringen bij het eiland heeft gesloten. Sinds kort is Israël de grootste vijand van Turkije aangezien de regering in Tel Aviv geen excuses wil maken voor de dood van negen Turken, in mei 2010, aan boord van een schip dat hulpgoederen wilde brengen naar de door Israël afgesloten Gazastrook.
,,Turkije werkt aan een nieuwe orde in de Middellandse Zee en is tegen elke dominante claim wat betreft de grondstoffen'', zegt professor internationale betrekkingen, Mustafa Aydin van de Kadir Hac Universiteit in Istanbul.
De regering in Ankara is fel gekant tegen het akkoord dat (Grieks)Cyprus het Amerikaanse bedrijf Nobel Energy heeft gegund om voor de kust naar olie- en gas te gaan boren. Volgens Turkije schenden de boringen de rechten van burgers in Noord-Cyprus: het deel van het eiland dat sinds  1974 door de Turken wordt bezet. Noord-Cyprus wordt echter alleen Turkije erkend. De Europese Unie steunt de Cypriotische boringen en riep Turkije de dreigementen en andere acties die de relaties tussen de landen kunnen schaden, te staken.
Maar die oproep was aan dovemans oren gericht. Turkije gooide nog meer olie op het vuur door te verklaren zelf een deal met Noord-Cyprus te sluiten om in bepaalde gebieden voor de kust naar olie en gas te gaan zoeken.  ,,Onverstandig en gevaarlijk'', oordeelde de Griekse regering. En Cyprus dreigde meteen de EU-onderhandelingen met Turkije over toetreding van dat land, te frustreren mocht Ankara het verzet tegen de boringen niet opgeven.
De Turkse woede heeft veel te maken met het conflict tussen Turkije en Israël. De Turken zijn niet alleen woedend over het uitblijven van de Israëlische excuses, het feit dat Israël steeds warmere banden met Griekenland en Cyprus onderhoudt, is Ankara een doorn in het oog.
Het gebied waar Nobel Energy gaat boren, grenst aan de Israëlische territoriale wateren. Het Israëlische energiebedrijf Delek heeft al laten weten graag met Cyprus en Nobel te willen samenwerken bij de in- en export van gas uit de Cypriotische wateren. En dat maakt Ankara nog razender. Turkije heeft nu als wraak een akkoord met Egypte gesloten. De landen gaan samen in de Middellandse Zee boren naar olie en gas. Professor Adyin:  ,,De honger naar energie is groot.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten