maandag 8 augustus 2011

En daar gaat het voetbalseizoen.....


'Laten we dit jaar maar overslaan'


Geen Turk verwacht nog veel van het komende voetbalseizoen. De competitie zou dit weekeinde beginnen, maar is een maand uitgesteld vanwege het omkopingschandaal. Na Fenerbahçe, Trabzonspor en Besiktas zit nu ook Galatasaray in de beklaagdenbank. Officieel is nog niemand schuldig bevonden, maar het leed is al geschied.

,,Ze maken het hele Turkse voetbal kapot'', klinkt het emotioneel. De 58-jarige Talat Koseoglu, fanatiek supporter van Fenerbahçe, is ziek van het omkopingschandaal dat het land al weken in zijn greep heeft.

Vorige week klopte justitie ook bij rivaal Galatasaray aan. De topclub zou zich - net als Fenerbahçe, Trabzonspor en Besiktas - schuldig hebben gemaakt aan het manipuleren van wedstrijden. ,,Allemaal sprookjes'', sist Koseolglu.  Volgens hem draait de zaak om zijn club. De aanhoudingen bij de andere clubs zijn bijzaak, zegt hij. De regering is erop uit om de Kanaries om zeep te helpen. Niet voor niets vormt Fenerbahçe-voorzitter Aziz Yildirim de spil van het onderzoek en zit hij nog steeds achter slot en grendel.
,,Yildirim was te succesvol, te machtig. Premier Erdogan duldde hem niet, daarom moest hij het veld ruimen'', klinkt het fel. En hij staat niet alleen. Woedende supporters verzamelden zich gisteren voor de poorten van gevangenis, waar de clubbestuurder vast zit. Koseoglu is weinig hoopvol: ,,Zelfs al wordt iedereen vrijgesproken, het leed is al geschied.''
En dàt zijn velen met hem eens. Het omkopingschandaal doet de Turkse voetbalwereld schudden op zijn grondvesten. In totaal zijn sinds begin deze maand ruim tachtig mensen - voetballers, bestuurders, managers - verhoord. Dertig zijn gearresteerd, zij worden verdacht van omkoping en van het lid zijn van een gewapende criminele organisatie.
De corruptie lijkt wijdverspreid. Maar liefst twintig wedstrijden van het afgelopen seizoen zijn verdacht. Zo ook de laatste wedstrijd tussen Sivasspor en Fenerbahçe van vorig seizoen. Fenerbahçe won met 4-3 en pakte zo de landstitel. Ook Besiktas zit in het beklaagdenbankje. De club zou de bekerfinale tegen Istanbul BB niet zuiver hebben gespeeld. De Zwarte Adelaren wonnen de beker na penalty's met 4-3.
In het geval van Galatasaray gaat het om het seizoen 2005-2006, toen de Leeuwen voor de laatste keer landskampioen werden. Galatasaray veroverde de titel nadat rivaal Fenerbahçe onverwacht gelijkspeelde tegen Denizlispor. De Leeuwen zouden Denizlispor een flinke 'stimuleringsbijdrage' hebben betaald.
En hoewel nog niemand schuldig is bevonden en Fenerbahçe nog gewoon in de Champions League zit, zijn gevolgen groot. De aandelen van de beursgenoteerde clubs zijn de afgelopen weken enorm gekelderd. Sterspelers van Fenerbahçe willen liever vandaan dan morgen weg. En niemand verwacht dat de gedemotiveerde Kanaries nog iets zullen presenteren in de Champions League. Het gevaar bestaat zelfs dat de Turkse voetbalbond - na een uitspraak van de rechter - besluit de club uit de competitie te halen en een divisie terug te zetten. Niet alleen een enorme blamage voor de achttienvoudig landskampioen, maar ook een financiële strop.
Ook van de Turkse competitie - die vanwege de hele affaire een maand is uitgesteld - wordt weinig verwacht.  ,,We kunnen dit jaar maar beter overslaan. Het wordt toch niets'', zegt Besiktas-aanhanger Emir Tomaç. ,, Maar deze grote schoonmaak is wel nodig. Voor alle supporters, je voelt je toch bedonderd wanneer alle wedstrijden gefixed blijken te zijn.''
Guus Hiddink - bondcoach van het Turks nationaal elftal -  stelde dit weekeinde in zijn column in de Telegraaf ook al dat het imago van het Turks voetbal internationaal door de affaire veel schade heeft opgelopen. Volgens hem rest nu de taak aan het nationale team de Turken weer een goed gevoel over voetbal te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten