donderdag 18 augustus 2011

Dode soldaten en een boze Öcalan

ÖCALANS WIL IS VOOR VEEL KOERDEN NOG STEEDS WET


Oorlogszuchtige taal in de kranten. Huilende moeders met foto's van hun omgekomen zonen. Zeven Turkse soldaten vinden de dood in Hakkari. Premier Recep Erdogan zweert na de ramadan korte metten te maken met de PKK.
Het belooft allemaal weinig goeds. Zeker nu Abdullah Öcalan, de PKK-leider die sinds 1999 op het eiland Imrali gevangen zit, ook nog heeft laten weten niet meer te zullen bemiddelen tussen de PKK in de bergen van Kandil en de Turkse staat.
Öcalan is boos op de regering die in zijn ogen geen echte oplossing voor het al meer dan dertig jaar slepende conflict wil. Hij wil betrokken worden bij de nieuwe grondwet die Erdogan gaat maken.
Öcalans humeur zal er de afgelopen dagen niet beter op zijn geworden. Een rechterbesloot vier van zijn advocaten een jaar in de cel te gooien. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan PKK-propaganda. Een boze Öcalan is gevaarlijk. ,,Ik ben de enige de einde kan maken aan de terreur'', beweerde hij in juli dreigend.
Hij kan daarin wel eens gelijk hebben. De PKK-voorman heeft aan macht niets ingeboet. Integendeel: zijn gevangenschap heeft hem een cultstatus gegeven. Veel Koerden dragen hem op handen. De lijntjes met de PKK zijn kort. Al zijn woorden - die via zijn advocaten naar buiten komen - worden in de Kandil-bergen zorgvuldig geanalyseerd. Het dreigement van Erdogan kon niet zonder gevolgen blijven. De aanval op de soldaten in Hakkari was het antwoord.
Het oplaaiende geweld komt op het moment dat het Turkse leger in crisis verkeert. Eind juli stapte de bijna hele legertop op uit woede over de arrestatie van 250 wapenbroeders in de afgelopen twee jaar. Het moraal van de strijdkrachten is gebroken. Öcalan en de PKK zijn zich hier terdege van bewust en maken er graag gebruik van.
Ook Öcalan's invloed op de Koerdische Partij voor Vrede en Democratie (BDP) - de politieke arm van de PKK - is groot. Niet voor niets pleiten de Koerdische politici voortdurend voor betere voorzieningen voor Öcalan in zijn gevangenis. Een aantal van hen riep onlangs op tot 'democratische autonomie' voor het Koerdische zuidoosten. De 'onafhankelijkheidsverklaring' zette veel kwaad bloed. Öcalans wil is voor veel Koerden wet.
Daarmee blokkeert Öcalan de Koerdische zaak. Kritiek op de PKK wordt niet geduld; ruimte voor een alternatief Koerdisch geluid is er niet. 'Zonder hulp van Öcalan geen oplossing' concluderen steeds meer Turken. Invloedrijke columnisten stellen dat Erdogan niet om de PKK-leider heen kan wil de zinloze geweldspiraal stoppen.
Een aantal pleit er zelfs voor de levenslange gevangenisstraf van Öcalan om te zetten in huisarrest. Maar die gedachte maakt veel Turken witheet van woede. En met elke dode soldaat groeit de haat tegen de man op het eiland alleen maar. Een oplossing voor het conflict - dat al 40.000 doden heeft gevergd - lijkt verder weg dan ooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten