dinsdag 12 juli 2011

VOETBAL; DE BEERPUT GAAT OPEN IN TURKIJE

:
Voetbalminnend Turkije krijgt de ene na de andere klap. Na de arrestaties bij Fenerbahçe is gisteren ook de voorzitter van topclub Trabzonspor opgepakt. De vicevoorzitter van Besiktas is door justitie om een verklaring gevraagd. Gekochte voetbalwedstrijden, wapenhandel en maffia. Het omkoopschandaal in de Turkse voetbalwereld heeft alle ingrediënten van een spannende thriller. Een 'happy end' zit er niet in 'Trabzon wordt wakker, wij zijn kampioen'. De supporters van Trabzonspor gaan zondag uitzinnig de straat op. Het nieuws dat clubvoorzitter Aziz Yidirim van Fenerbahçe, verdacht van omkoping, in voorlopige hechtenis is genomen en achter slot en grendel moet blijven, zorgt voor een feeststemming in het noordelijke Trabzon. De fans zien het helemaal zitten: de Kanaries raken hun landstitel kwijt, Trabzonspor wordt uitgeroepen tot kampioen en mag naar de Champions League.
Maar het gejuich in Trabzon is van korte duur. Sinds gisteren zit de voorzitter van Trabzonspor, Sadri Sener, eveneens in de cel. Ook hij zou betrokken zijn bij het omkoopschandaal dat het land sinds vorige week in zijn greep houdt.
Bij de tweede arrestatiegolf zijn 22 mensen aangehouden, onder wie ook oud-voorzitter van de Turkse voetbalfederatie Mahmut Özgener en keeper Serdar Kulbilge, die afgelopen seizoen bij Ankara Gençlerbirligi speelde. Dit brengt het totaal aantal aanhoudingen van clubbestuurders, voetbalmanagers, coaches en spelers op 82. Ze worden onder meer beschuldigd van omkoping, het manipuleren van wedstrijden en het lid zijn van een criminele en gewapende organisatie. Vicevoorzitter Serdal Adal van topclub Besiktas en zijn technische directeur Tayfur Havutcu zijn door justitie zijn opgeroepen om een verklaring af te leggen.
Van het afgelopen seizoen zijn 19 wedstrijden als verdacht aangemerkt. Volgens de Turkse media is dit nog maar het begin.
Geruchten over gekochte wedstrijden, afpersing en chantage in Turkse voetbalwereld bestaan al veel langer. Bestuursleden van de topclubs zouden nauwe relaties onderhouden met de maffia. In de kranten wordt geschreven over bestuursleden van grote voetbalclubs die optreden als vertegenwoordigers van de wapenindustrie. Bepaalde figuren uit de voetbalwereld zouden ook opduiken in het Ergenekon-onderzoek - het megaproces tegen de ultranationalistische bende die plannen zou hebben om de regering omver te werpen.
Er zijn dan ook genoeg Turken die de 'grote schoonmaak' en het aanpakken van voorheen onschendbare topclubs als Fenerbahçe met instemming begroeten. Premier Recep Tayyip Erdogan, oud-profvoetballer en Fener-supporter, stelt dat iedereen blij moest zijn dat deze zaak naar het gerecht is gebracht.
De aanhang van Fenerbahçe denkt daar anders over. Woedende supporters trokken zondag in Istanbul de straat op om hun club te steunen. Het clubbestuur ontkent alle beschuldigingen. Volgens vicevoorzitter Nihat Özdemir, zijn de Turkse media een 'lynchcampagne tegen Fenerbahçe' begonnen.
De woede is vermoedelijk vooral ingegeven door de dreigende gevolgen van het omkoopschandaal voor de club. De kans is groot dat Fenerbahçe de achttiende landstitel kwijt raakt, niet naar de Champions League gaat, een divisie wordt teruggezet en miljoenen lira's mis loopt. Alle ogen zijn nu gericht op de Turkse voetbalbond. Die heeft tot vrijdag om een besluit te nemen, dan moeten de clubs die meedoen aan de Champions League bij de UEFA zijn aangemeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten