vrijdag 8 juli 2011

Geweld in Noordhollandse cel?


Turkse media: ‘Politieschandaal in Nederland’De dood van de Turkse Ihsan Gürz die afgelopen weekend na zijn arrestatie in Beverwijk overleed,  is groot nieuws in Turkije. Ook bij de begrafenis gisteren in Erzincan was veel pers aanwezig.  ‘Recht uit hart van racistisch Europa’, ‘Turken kom in opstand! en ‘Wat gaat de Europese Unie hier aan doen?’ De dood van de 22-jarige Ihsan Gürz uit Beverwijk is groot nieuws in Turkije en roept - zo blijkt op de websites van verschillende kranten - heftige reacties op.

De Turkse media pakt groot uit met het nieuws.  ‘Turkse jongen sterft onder verdachte omstandigheden in Hollandse cel’ en ‘Ihsan Gürz gedood door Nederlandse politie’, ‘Politieschandaal in Nederland’, luidden de koppen. Dagblad Vatan heeft het nieuws met foto van het slachtoffer, zus en moeder op de voorpagina gezet. ‘Jonge Turk doodgeslagen’, luidt de conclusie van de krant.

Overal - op tv en in veel kranten is de schokkende foto - weliswaar met zwart balkje voor de ogen - van de overleden Ihsan Gürz te zien.  Op de foto is goed te zien hoe de jongen een kapotte lip en een flinke wond bij zijn slaap heeft. Volgens zijn ouders hét bewijs dat hij door de politie flink onder handen is genomen. Vader Cengiz: Ze hebben onze zoon levend aangehouden, maar dood terug gegeven’.

Gedetailleerd bericht de Turkse media hoe de jongen zaterdagavond in een snackbar in Beverwijk een frietje bestelde in een cafetaria en van de toilet op de derde verdieping gebruik wilde maken. Dit leidde - zo schrijft de Turkse pers - tot een discussie met het personeel van de friettent, waarna Gürz boos tegen een stoel aan trapte. Hierop zou de ondernemer de politie hebben gebeld. De agenten zouden de jongen ‘met veel geweld’ hebben aangehouden en ook - toen zijn handboeien al om had hebben geslagen.

De 22-jarige Gürz werd gisteren in een dorpje bij de stad Erzincan in Oost-Turkije begraven. Naast tientallen familieleden was ook hier veel pers aanwezig, zegt verslaggever Çoskun Menek van de plaatselijke krant Gündem24. ‘Het verdriet en woede bij de familie is groot.  Volgens de vader heeft het betreffende politiebureau in Nederland ook een slechte reputatie.’ Daarnaast vertelde vader Cengiz de aanwezige media dat hij een advocaat in de arm heeft genomen die de zaak verder gaat onderzoeken. ‘En ook het Turkse ministerie van binnenlandse zaken volgt - volgens de familie - de zaak op de voet.’

1 opmerking:

  1. Als een bekende van de slachtoffer wil ik jou duidelijk maken dat de personen op de foto zijn tante en nicht zijn en niet zijn moeder en zus. Een beetje snel conclussie getrokken. Als je het nieuws zo goed had gevolgd had je ewn andere foti van de hele familie kunnen opmerken die bijna bij uedere nieuwsbericht is geplaatst. Dan zou je weten dat dit niet zijn moeder en zus waren

    BeantwoordenVerwijderen