woensdag 6 juli 2011

Corrupte kanarie's....

Omkoopschandaal rond Turkse kanaries groeit en groeit

De Turkse voetbalwereld trilt op z'n huisvesten. Het omkoopschandaal rond landskampioen Fenerbahçe kent zijn weerga niet en de grote vraag is: Wat nu?

 Een voetballer die aan een imam vraagt of hij 100.000 euro mag aannemen om 'niet te scoren tegen Fenerbahçe'. Spelers die auto's krijgen aangeboden om wat minder hard te lopen tegen Fenerbahçe. Schimmige politiefoto's van voetbalmanagers en clubbestuurders die elkaar voor een wedstrijd ontmoeten om de uitslag te beklinken.
Het omkoopschandaal rond de zo geliefde voetbalclub Fenerbahçe heeft Turkije in zijn greep. Hoewel justitie officieel weinig naar buiten brengt, staan de Turkse kranten vol met afschriften van afgeluisterde telefoongesprekken en beelden uit de 'geheime' politiedossiers. En de bewijzen lijken talrijk en met voetbal heeft allemaal weinig te maken te hebben.
De grote vraag die het voetbalgekke Turkije bezig houdt is: Wat nu? Wordt Fenerbahçe een divisie teruggezet? Moet de landkampioen zijn titel inleveren? De voorzitter van de Turkse voetbalbond (TFF), Mehmet Ali Aydinlar, stelde gisteren dat de tijd dringt. Op 15 juli moeten de clubs die meedoen aan de Champions League bij de UEFA zijn aangemeld. ,,We zullen snel een besluit moeten nemen'', aldus Adyinlar.
Sinds zondag zijn bijna zestig verdachten opgepakt van vijf verschillende clubs: Fenerbahçe, Trabzonspor, Sivasspor, Eskisehirspor en Gençlerbirligi. Onder hen spelers - zoals de nieuwe aanwinst van Fenerbahçe, Emmanuel Emenike - trainers en bestuursleden. Ze worden beschuldigd van omkoping en zouden lid zijn van een criminele en gewapende organisatie. Maar liefst twintig wedstrijden zijn verdacht. Zo ook de laatste wedstrijd tussen Sivasspor en Fenerbahçe van vorig seizoen, die door de 4-3-overwinning de landstitel naar Fenerbahçe, de Kanaries, bracht.
De gerespecteerde voorzitter Aziz Yildirim van Fenerbahçe vormt de spil in het onderzoek. Hij werd zondagochtend vroeg door de politie van zijn bed gelicht. Yildirim zou erg voorzichtig handelen en zou gedurende het politieonderzoek van acht maanden maar liefst dertig verschillende mobiele telefoons hebben gebruikt, zo meldt dagblad Hurriyet. Ook zou de hij - voorafgaand aan een wedstrijd tegen topclub Besiktas - de Turkse voetbalbond om een bepaalde scheidsrechter hebben gevraagd. En met succes. De Kanarie's wonnen de wedstrijd met 4-2.
Volgens de Turkse pers is dit alles nog maar het topje van de ijsberg. Geruchten over 'gekochte wedstrijden' bestaan al veel langer. De kritiek op de Turkse voetbalbond die deze aantijgingen altijd naast zich heeft neergelegd, is groot. Het huidige gerechtelijk onderzoek komt ook niet op verzoek van de bond, maar is een initiatief van justitie zelf.
Er gaan miljoenen euro's om in het Turkse voetbal. Eind vorig jaar bedroeg de totale opbrengst van de vier grootste clubs - Besiktas, Fenerbahçe, Galatasaray en Trabzonspor - ruim 250 miljoen euro. ,,Het witwassen van geld, omkoperij en het fixen van wedstrijden komt op grote schaal voor in het Turkse voetbal'', stelt Tugrul Aksar, schrijver van diverse boeken over de Turkse voetbaleconomie in Hurriyet.
De verdachten riskeren lange celstraffen, eerder dit jaar werd namelijk de wetgeving aangepast. Op het 'kopen van wedstrijden' staat nu maximaal 12 jaar cel. Ook het betalen van motivatiepremies aan tegenstanders van de rivalen - wat in de jaren negentig in Turkije op grote schaal gebeurde - is expliciet verboden.
De verwachting is dat de komende tijd nog veel arrestaties zullen volgen. 'Pandora's doos is open', schrijft sportjournalist Baris Erten in dagblad Radikal. Hij hoopt dat justitie snel handelt en dat het proces geen jaren gaat duren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten