dinsdag 21 juni 2011

Tulpen uit....

TURKIJE BETRAPT NEDERLANDSE 'TULPENSMOKKELAARS'


ISTANBUL  _ Twee Nederlanders zijn op 3 juni - zo is nu pas bekend gemaakt - aan de Turks-Bulgaarse grens opgepakt met 5200 stekjes van 160 verschillende planten, en 57 bollen van een uiterst zeldzame, met uitsterven bedreigde tulp. De smokkelwaar zat, zorgvuldig verpakt en genummerd, in speciaal gemaakte verborgen ruimten in hun jeep. 'Grootste plantensmokkel ooit' en 'Laatste tulp gestolen' gillen de Turkse media.
De Nederlanders zijn betrapt dankzij de hulp van oplettende studenten uit Artvin. Zij hadden gezien hoe de twee mannen in het nationale park daar planten meenamen. De studenten schreven het kentekennummer van hun auto op en waarschuwden de parkbeheerder die vervolgens de douane inlichtte. Op 3 juni liepen de twee Nederlanders bij de grens met Bulgarije tegen de lamp.
Volgens Turkse media ging het bij de tulpenbollen om de laatste exemplaren in het land. Een botanische onderzoeksinstituut had net toestemming van de overheid gekregen om deze specifieke 'Op-zijn-kop-tulp', de Fritillaria Michailovskyi, te gebruiken bij onderzoek naar kanker en Alzheimer. Volgens Turkse experts hebben de Nederlanders niet alleen in Turkije hun slag geslagen maar waren zij ook in Iran, Georgiė, Syriė en Griekenland aktief. De twee, 60 en 29 jaar oud, verklaarden dat de planten bedoeld waren voor hun eigen tuin.
In Turkije staat op dit soort illegale handel tussen een half en twee jaar cel. Plantensmokkel is een groot probleem. ,,Buitenlanders komen hier als toerist en natuurliefhebber, ze weten precies waar ze de zeldzame soorten kunnen vinden en vertrekken weer'', aldus een deskundige. Volgens hem werken smokkelaars vaak in opdracht van de medische industrie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten