zondag 5 juni 2011

Sex, wolven en kiesdrempels

Veel hangt af van de Grijze Wolven


Het zijn zware tijden voor Devlet Bahceli, de voorman van de ultranationalistische MHP ofwel de Grijze Wolven, zoals de aanhangers van de partij zich noemen. Hij had zich de campagne voor de parlementsverkiezing van 12 juni wel anders voorgesteld. De nachtmerrie begon eind april met één schimmig filmpje op internet. In de hoofdrol twee overspelige partijleden. En dat was nog maar het begin. Vier weken en twee filmpjes verder heeft het 'sekstapeschandaal' aan maar liefst tien MHP'ers de kop gekost en staat de partij er in de peilingen slecht voor.
Het land speculeert naar hartelust wie er achter de filmpjes kan zitten. De nationalisten wezen zelf eerst met de beschuldigende vinger naar de regering. Later suggereerde Bahceli dat de sekstapes het werk zijn van de islamitische Gülen Beweging van de Turkse prediker Fethüllah Gülen, die in veel aanhangers heeft binnen de AK-partij. Een ander partijlid riep dat buitenlandse geheime diensten achter de rolprenten zitten.
Maar wie dan ook de overspelige wolven zo succesvol in de val heeft gelokt, de sekstapes maken veel los. Het is zelfs niet zeker of de Grijze Wolven wel de kiesdrempel van tien procent - vier miljoen stemmen - gaan halen. Bij de vorige landelijke verkiezingen in 2007 deed de partij het nog verrassend goed en trok 14 procent van de stemmen: zeventig van 550 parlementszetels.
De ultranationalisten die vooral tegen veel zaken zijn - tegen de Europese Unie, tegen de nieuwe grondwet, tegen de Koerden - hebben nog dik een week om het tij weer te keren. Of dat gaat lukken, is de vraag, zegt Ersin Kalaycioglu, professor politicologie aan de Sabanci Universiteit in Istanbul. ,,De partij schommelt echt rond de tien procent. Maandag 13 juni zullen we zien in wat voor Turkije we wakker worden.''
Volgens de professor is het effect van de tapes echter niet zo heel groot. ,,Voor veel MHP-mannen zijn de video's geen probleem. Integendeel. En de partij zal ook juist veel sympathie-stemmen krijgen omdat ze volgens de achterban het slachtoffer zijn geworden van buitenlands complot.''
Een groter probleem van de MHP is volgens Kalaycioglu dat ook de AK-Partij zich op de nationalistische kiezer richt. Zo laat de beweging van  premier Recep Erdogan zich nu ineens heel hard uit over de Koerdische kwestie. Naar verluidt om nationalistische stemmen uit het noorden en midden van het land te trekken. ,,Het gevecht om de nationalistische kiezer. Alles is er aangelegen om de MHP onder de kiesdrempel te houden'', meent Kalaycioglu.
Wanneer de Grijze Wolven buiten het parlement blljven betekent dit meer zetels voor de AK-Partij. En met een mogelijke tweederde meerderheid staat niets premier Erdogan nog in de weg een nieuwe grondwet te maken én een nieuw presidentieel systeem in te voeren. Erdogan zelf ziet zichzelf graag als de volgende president. Een scenario dat veel Turken angst inboezemt. Kalayciolgu: ,,Het zal de democratie zeker niet ten goede komen. De macht is Erdogan echt naar het hoofd gestegen.''
En als de ultranationalisten hun vertegenwoordiging in het parlement verliezen, dan is maar de vraag hoe de extreemste Grijze Wolven zich dan manifesteren. Leider Bahceli slaagde er tot nu toe in ieder geval in zijn achterban van de straat te houden. Maar of hem dat straks ook nog lukt is zeer de vraag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten