zondag 12 juni 2011

Het land van wij en zij

Deze zege van Erdogan7


Turkije gaat vandaag naar de stembus. Wie er gaat winnen, is bekend. Maar hoe groot wordt de zege van Erdogan? 'Een grote overwinning is een ramp voor de democratie.'


ISTANBUL  -  Natuurlijk stemt ze morgen op de AK-partij. Op wie anders? Premier Recep Tayyip Erdogan heeft ervoor gezorgd dat vrouwen zoals zij - met hoofddoek - meer vrijheid hebben. En met de AKP, sinds 2002 aan de macht, kwam de economische voorspoed, de hulp aan de armen, de nieuwe metrobus en de gerenoveerde straten in haar wijk.
Voor de 36-jarige Serife Ur is het zo klaar als een klontje. Zij houdt van Tayyip en dat zouden meer mensen moeten doen. ,,Van mij mogen ze met 75 procent van de stemmen winnen", lacht de eigenaresse van een kleine kantoorboekhandel in Üsküdar. Een oude conservatieve wijk aan de Aziatische kant van Istanbul, vol met hoofddoekjes. Een wijk waar de meeste restaurants geen alcohol schenken en waar de AK-partij het goed doet.
De gepensioneerde makelaar Nuri Kemal Aydin (54) zit onder tientallen oranje vlaggetjes en voor een portret van een lachende premier campagne te voeren. De kritiek dat het deze verkiezingen vooral om Erdogan draait, wuift hij weg. Turkije heeft een sterke leider nodig, zegt hij. ,,En met Tayyip neemt niemand een loopje. We gaan 53 procent van de stemmen winnen'', klinkt het stellig.
De premier gaat voor een tweederde meerderheid in het parlement, 367 van de 550 zetels. Dit zou betekenen dat de AKP de oppositie niet nodig heeft voor om een nieuwe grondwet te maken en ook geen referendum hoeft te houden. Erdogan maakt er ook geen geheim een presidentieel systeem te willen invoeren. Uiteraard met zichzelf als kandidaat.
Juicht Üsküdar de ambities van Erdogan toe, aan de andere kant van de Bosporus boezemen ze angst in. In de wijk Nisantasi waar rijk Istanbul shopt, eet en woont, is de premier verre van populair. ,,Ik maak me echt zorgen over de toekomst van mijn kinderen'', zegt vertegenwoordigster Arzu (40) die op het terras van een hip eettentje zit te lunchen. Een ober loopt voorbij met een dienblad met glaasje wijn. ,,Groeien zij nog op een vrij land?' Een paar jaar geleden riepen veel liberale Turken dat het niet zo'n vaart zo lopen, maar maar kijk waar we nu staan. Ze maakt zich zorgen over de verdergaande autoritaire trekjes van de premier, over de vriendjespolitiek, over het groot aantal - 57 - journalisten dat in de gevangenis zit, over de islamisering. Vriendin Ozlem knikt: ,,Het is echt wij en zij geworden."
De angst voor een verdergaande islamisering deelt verzekeringsagent Turan (52) niet. ,,Maar een grote overwinning van Erdogan  is een ramp voor de democratie in dit land." Hij somt op: de vriendjespolitiek, het politiegeweld tegen studenten, de druk op de media, op vrouwen. Hij doelt op de oproep van de premier aan vrouwen om drie kinderen te krijgen. ,,Niet alleen slecht voor de emancipatie maar Erdogan weet dat zijn eigen achterban aan die oproep meteen gehoor geeft. Dat betekent meer stemmen voor de toekomst. Zo slim is hij wel."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten