zaterdag 7 mei 2011

Met thuiszorg op vakantie

'We hebben het hier goed, hoor'


De restaurants en terrasjes zijn leeg. Op het strand ligt een enke­ling.
Er waait een wat frisse wind. Het seizoen in het badplaatsje Kiz Kulesi moet duidelijk nog beginnen. Over de ver­laten boulevard lopen drie Surinaamse da­mes op leeftijd. Ze zijn deze week - met hulp van thuiszorgorganisatie SPV uit Hengelo - een weekje op vakantie.

„We hebben het hier goed, hoor”, klinkt het. Tijd voor een praatje hebben ze niet.„We moeten terug naar hotel, we gaan een boottochtje maken.” Directeur Amita Ramnarain van Bureau SPV is niet in het hotel, weten ze. „ Maar misschien komt ze straks wel weer”, zegt een van hen gerust­stellend.
Ze verklaart spontaan: „ Amita is mijn dochter, ik heb acht kinderen.”

In totaal zijn er dertien cliënten - twee van Turkse afkomst, de andere elf zijn Su­rinaams - in Mersin. Onder wie dus ook de moeder van de directrice. De meerei­zende verpleegkundige Melissa Muller en Ramnarian - zelf ook verpleegkundig­e - nemen deze week de zorg van de hulpbehoevende cliënten op zich. De laat­ste twee dagen neemt een Turkse ver­pleegster uit Mersin de zorg voor de groep over. Het reisje is niet geheel omstreden.

Toen in oktober bekend werd dat Bureau SPV vergaande contacten had met verzeke­raar Agis om thuiszorg in Turkije aan te bieden, viel heel Nederland over de zorg­instelling heen. Dat terwijl dit in Spanje, Portugal en Suriname al veel langer ge­beurt. Vooral overwinteraars maken er
 daar gebruik van. Maar het feit dat de thuiszorg ook naar Turkije zou gaan, zorg­de onmiddellijk voor een verhit debat in de Tweede Kamer. Het project van Ram­narain staat namelijk haaks op het voor­stel van de staatssecretaris om de AW­BZ- zorg buiten de Europese Unie aan ban­den te leggen.

En nu zijn de eerste hulpbehoevende cliënten met SPV in Turkije. „ Deze men­sen kunnen anders nooit op vakantie”, vertelt Ramnarain zelf voorafgaand aan de reis. Dat was daags vóór dat de SP En­schede
 de aanval op de thuiszorginstelling opende en het bureau beschuldigde van fraude. „Die fraude moet stoppen”, aldus fractievoorzitter Annelies Futselaar afgelo­pen zaterdag in deze krant. De partij wijst ook op het riante salaris dat de directrice zichzelf toebedeelt en de bonus van 50 mille die ze in 2008 zou hebben opgestre­ken.

Sinds de aantijgingen houdt Ramnarain zich opvallend stil. Ze was eerder ook on­bereikbaar voor de politici van de SP die het onderzoek aan haar wilden voorleg­gen. En ook de telefoontjes van dit dag­blad - voor een reactie op de serieuze aan­tijgingen - bleven onbeantwoord. Ook in Mersin gaat het zwijgen door. Een af­spraak met de correspondent van deze krant wordt - per sms- afgezegd. De direc­trice wil een debat in de Tweede Kamer over zorg in het buitenland afwachten, verklaart de verpleegkundige Melissa Mul­ler namens haar bazin.

Aan een tafel van hotel Horizont zit een van de SPV-cliënten aan een kopje thee. Hij is van Turkse afkomst. Eigenlijk wil hij niet praten. „We zijn hier om te genie­ten van onze vakantie”, bromt hij. Zonder verpleegkundige hulp kan hij nooit weg.
Maar hij wil nog wel even kwijt dat er van de beschuldigingen van de SP niets klopt.

„ Ik zit al jaren bij SPV en ben erg tevre­den. Ik ben een zware patiënt, maar ik krijg de hulp die ik nodig heb.” Aan het eind van de middag komt er dan toch een sms’je van Ramnarain. Ze wil ‘gezien de privacy van een ieder’ niet op de fraude­claims van de SP ingaan.

1 opmerking:

  1. Terwijl thuiszorg medewerkers wegens bezuinigingen ontslagen worden, worden er pgb's uitgedeeld om vakanties te vieren in Turkije. Er zijn hulp behoevende mensen die hun zorg op moeten zeggen, omdat zij hun eigenbijdrage niet kunnen betalen. Stop met pgb onzin dan stopt ook fraude

    BeantwoordenVerwijderen