dinsdag 17 mei 2011

Jong en politiekNog even en dan gaat Turkije naar de stembus. Op straat wordt volop geflyerd, op tv beloven alle partijen gouden bergen. De verkiezingscampagne is begonnen. Veel Turkse jongeren zijn politiek actief. Vier jongeren over hun partij: 


'De democratische sprookjes van de AKP'


Murat Taştekin (CHP, 24):
‘Na acht jaar AKP is de scheiding van de machten in gevaar. Na het referendum in september heeft de regering nu ook de wetgevende macht in zijn greep. De partij zorgt daarnaast voor meer verdeeldheid tussen bevolkingsgroepen. In het Turkije van de 21e eeuw hebben nog steeds mensen honger, is het minimumloon slechts 325 euro, maar onze benzineprijs is wel een van de hoogste ter wereld. Er zitten duizenden mensen in de cel zonder een aanklacht, de druk op media wordt met de dag groter, boeken worden verboden. Met de democratische sprookjes van de AKP is onze democratie twintig tot dertig jaar achteruit gezet. Kortom: ik heb duizenden redenen om politiek actief te zijn. Ik kom uit een familie die de Atatürk’s principes steunt. En de CHP is - naar mijn mening – het laatste bastion van het moderne Turkije. De partij kijkt niet naar religie of etnische afkomst. Ik ben nu drie jaar actief bij de jongerenafdeling Beyoğlu, de laatste twee jaar als voorzitter.
Ik ben vol vertrouwen over de verkiezingen. We staan in het middelpunt van de belangstelling. Met dank aan onze leider Kemal Kılıçdaroğlu hebben we plannen voor iedereen. Van arbeiders tot studenten, van ondernemers tot gehandicapten. En we krijgen positieve reacties. De AKP teert op het verleden maar biedt geen nieuwe vooruitzichten. De partij roemt het buitenlandsbeleid - nul problemen met de buren - maar zelfs het Cyprusprobleem konden ze niet oplossen.’'De gevangenis heeft me veel geleerd'


Memet Taş (BDP, 21): 
‘Ik wil niet op de foto. Ik moet oppassen. Elke dag worden Koerdische politici opgepakt, de laatste tijd ook veel jongeren. Elke ochtend horen we weer over nieuwe arrestaties. Het is echt ongelooflijk. En de media - voor het grootste deel in handen van de AKP - hoor je daar niet over. Veel incidenten in het Zuidoosten worden doodgezwegen. Veel mensen hier in Istanbul weten niet eens wat er aan de hand is. Zo ook in Europa. De propaganda van de AKP werkt erg goed.
Ik ben pas op de universiteit in Van echt politiek actief geworden, maar ik steun de BDP, voorheen DTP, al langer. Ik ben opgegroeid in Batman, opgegroeid met de Koerdische kwestie. Toen ik vijftien was, kwam een baby door een rookbom van de politie om het leven. Het kind lag op een balkon te slapen. Dat vergeet ik nooit meer.
Ik heb zelf zes maanden in de gevangenis gezeten. Na de regionale verkiezingen in 2009 werd ik samen met nog 12 andere DTP-jongeren opgepakt in Van. We werden beschuldigd van het maken van propaganda voor de PKK. Terwijl we alleen hebben geholpen bij de verkiezingscampagne. Veroordeeld ben ik niet, na zes maanden trok de aanklager zijn aanklacht in. De tijd in de gevangenis heeft me veel geleerd. Ik ben vastberaden wat te doen voor mijn volk. Ik ben gestopt met de studie en zet me nu volledig in voor de Koerdische zaak. Het hele systeem in dit land moet veranderd. Niet alleen de politiek, maar ook het rechtssysteem. Ik geloof niet in kapitalisme. Daarom hebben we ook niet veel aan de Europese Unie, zij gaan het Koerdische probleem niet oplossen. In Europa kijken ze alleen naar de economie. De komende verkiezingen zijn niet echt belangrijk. Het maakt niet uit of de AKP of de CHP aan de macht is. Niemand wil een echte oplossing voor de Koerdische kwestie.’

'We zijn er juist voor iedereen'


Merve Bozkurt (AKP, 21): ‘Ik steun de AKP vanaf het eerste moment. Het is de eerlijkste partij. Sinds de AKP aan de macht is, is er zoveel veranderd in dit land. Zaken die andere partijen in het verleden niet konden aanpakken. Kijk naar onze bloeiende economie. We hebben onze schulden aan het IMF afgelost en zijn niet meer afhankelijk van hen. Om onze premier te steunen, ben ik actief geworden. Ik zit nu bij de vrouwenbeweging van de partij. Gelijkheid van vrouwen en mannen is belangrijk binnen de AKP. Deze verkiezingen zullen er misschien nog geen vrouwen met een hoofddoek in het parlement komen, maar ik hoop in de toekomst wel. Ik draag een hoofddoek, dat is mijn persoonlijke keuze en die moeten mensen respecteren, net zoals ik anderen - zonder hoofddoek - ook respecteer. Die keuzevrijheid, daar gaat het om. De oppositie roept dat onze partij alleen democratisch is voor de eigen achterban. Maar dat is onzin. We zijn er juist voor iedereen, arm, rijk, Koerd, Alevi. We maken geen onderscheid. Maar de oppositiepartijen roepen veel deze weken voor de verkiezingen. Ze proberen ons zwart te maken. Eén van de belangrijkste problemen van dit land is de werkloosheid. Vooral onder jongeren. Daar gaan we veel aan doen de komende termijn. Natuurlijk gaan we de verkiezingen weer winnen, ik denk met zo’n 46%, maar misschien nog wel meer.’
'Elke Turk is een patriot'


Esra Selimoğlu (MHP, 27): ‘Europa begrijpt onze partij meestal verkeerd. Zonder onze ideologie te kennen, hebben ze al een oordeel klaar. We zijn nationalisten, maar geen racisten. We houden ons niet bezig met etniciteit. Maar ik geloof wel in ‘Eén vlag, één taal, één land’, dat is belangrijk.  Koerd, Alev, Laz, we zijn allemaal broeders en zusters. Er zitten ook Koerden in onze partij, dat zegt genoeg.
Als tiener was ik al actief bij de Ülkü Ocakları, de nationalistische jeugdbeweging. We staan los van de MHP, maar onderhouden natuurlijk wel nauwe banden. Veel politici van de MHP komen uit de Ülkü Ocakları voort, zo ook de huidige MHP-leider Devlet Bahçeli. Ik ben nu kandidaat-parlementslid voor Istanbul. Ik heb internationale betrekkingen gestudeerd aan de Bilgi Universiteit in Istanbul, ook op de universiteit was ik politiek actief. Niet makkelijk, Bilgi is een erg linkse universiteit.  Maar wanneer andere partijen er bijeenkomsten mogen organiseren, dan mogen wij dat ook. Daar heb ik me echt sterk voor gemaakt. We gaan met de huidige verkiezingen voor een verrassing zorgen. Wij zijn dé partij van het volk en de staat. Elke Turk is een patriot, niet voor niets dat alle partijen net voor de verkiezingen een nationalistische toon aanslaan. De AKP verliest steeds meer aanhangers. Ze maken alleen de eigen achterban rijker. Die hypocrisie zijn mensen zat. En Erdoğan gedraagt zich meer en meer als een dictator, maar bij velen gaan nu de ogen open.’
Geen opmerkingen:

Een reactie posten