zaterdag 9 april 2011

Warm welkom

IRANIËRS WILLEN WINKELEN, ALLEEN MAAR WINKELEN

Ze zijn graag geziene gasten. Ze laten het geld rollen, zijn beleefd en drinken niet. Maar liefst twee miljoen Iraniërs bezochten het afgelopen jaar Turkije. Een direct gevolg van het nieuwe buitenlandbeleid van Ankara.

 ,,Ze willen geen moskee zien en geen culturele rondleidingen. Ze willen winkelen, alleen maar winkelen'', zegt directeur Tunc Göz van reisbureau Hey Travel Trends in Istanbul. Hij heeft het over zijn _  snel in aantal groeiende _  Iraanse klanten.
In Istanbul blijven de enorme winkelcentra uit de grond schieten. Dus de Iraniërs zijn er aan het juiste adres. Directeur Göz biedt hen geen rondleiding langs Blauwe moskee of Aya Sofia aan, maar een busrit linea recta naar Cevahir, met zijn 303 winkels goed voor uren winkelplezier.
Sinds het befaamde 'One-Minute' optreden van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan op Wereld Economisch Forum in Davos twee jaar geleden, is de relatie tussen Teheran en Ankara enorm verbeterd. De opvliegende Erdogan sprak president Shimon Peres van Israël aan op de Gaza-oorlog en stormde het podium af toen hij niet meer spreektijd kreeg. Hij werd ermee de held van de Arabische wereld.
,,Toen ik het op televisie zag gebeuren, wist ik meteen dat dit gevolgen voor onze business zou hebben'', zegt directeur Goz. En hij kreeg gelijk.
Teheran - de aartsvijand van Israël - kon het optreden van Erdogan inderdaad waarderen. En mede dankzij het succesvolle 'nul-problemen-met-de-buren'-beleid van de minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu schoot de handel tussen de twee buurlanden de lucht in.
Vorig jaar werd er voor maar liefst 7 miljard euro gehandeld. En afgelopen januari vertrok president Abdullah Gul weer naar Iran met in zijn kielzog ruim honderd Turkse ondernemers om de handelsbetrekkingen  verder te verstevigen. Ook het toerisme groeit explosief. Er geldt geen visaverplichting tussen de beide landen en in 2010 kwamen twee miljoen Iraniërs naar Turkije. Ter vergelijking, in 2006 waren dat er 860.000.
Terwijl de internationale gemeenschap met argusogen naar de warme contacten tussen Teheran en Ankara kijkt, is de Turkse toerismesector in zijn nopjes. De Iraniërs zijn van harte welkom. Ze geven veel uit, zijn niet lastig maar beleefd en drinken niet, zo is het oordeel. Veel producten zijn door de sancties van de VN - vanwege Iraans omstreden nucleair programma - een stuk duurder in Iran dan in Turkije. De meeste reisbureaus sluiten dan ook deals met de shoppingsmalls. Zo krijgt Hey Travel Trends 1,30 euro voor elke klant die het bij winkelcentrum Cevahir dropt.
Ook Erkan Kilic van de luxe tassen- en schoenenzaak Charles & Keith in Cevahir ziet de Iraniërs graag komen. Ze verlaten de zaak zelden met lege handen, vertelt hij. ,,Ze slaan groot in. Pas nog kocht een vrouw vijf paar schoenen en vier tassen.''  En ze zijn dol op merken, weet zijn collega van de Britse keten Debenhams. ,,Chanel en Lancôme, dat is wat ze willen.''
Ook uit andere landen in het Midden-Oosten neemt het aantal toeristen toe. Dat komt mede door de Turkse soaps die in de Arabische wereld mateloos populair zijn.
Alleen reisbureaus die zaken deden met Israël zijn een stuk minder gelukkig. De relatie tussen de oude bondgenoten Tel Aviv en Istanbul is de afgelopen jaren erg bekoeld. Israëlische toeristen zijn in Turkije bijna nergens meer te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten