maandag 4 april 2011

Wapens

TURKEN IN ACTIE TEGEN IRAANSE WAPENSMOKKEL

Pottenkijkers worden niet geduld op het vliegveld van Diyarbakir. Als gevolg van de jarenlang strijd tegen de Koerdische PKK is het vliegveld nog steeds in handen van het Turkse leger. Burgerpersoneel werkt hier niet en foto's maken is ten strengste verboden.
Op dit vliegveld zijn de afgelopen maanden in het geheim tientallen Iraanse vrachtvliegtuigen zijn doorzocht, weet de Turkse pers. Ook in de overwegend Koerdische stad Diyarbakir heerst dezelfde overtuiging. 'Het vliegveld is van de soldaten, alles gebeurt daar in het diepste geheim', zo klinkt het.
Tot vorige week. Toen lekte uit dat een Iraans vrachtvliegtuig op weg naar Syri─Ś in Diyarbakir aan de grond was gezet. Geruchten dat Turkse F16's het toestel tot landen hebben gedwongen werden meteen door het ministerie van buitenlandse zaken ontkend. Na een dertien uur durende inspectie met speciale honden en een uit Ankara ingevlogen nucleair onderzoeksteam kon het vliegtuig zijn koers richting Aleppo voortzetten. Er werd volgens de autoriteiten niets illegaals aangetroffen en vervoerde het vliegtuig alleen voedsel.
Zaterdag was het weer raak. Opnieuw werd een vrachtvliegtuig uit Teheran tegengehouden en uitvoerig doorzocht. En deze keer werd er wel degelijk 'verboden waar' aangetroffen. De zevenkoppige bemanning werd urenlang verhoord en pas dinsdag werden zij met het 'lege' vliegtuig terug naar Teheran gestuurd. Bij de verboden waar ging het om automatische wapens, raketwerpers en mortieren. De spullen waren waarschijnlijk bedoeld voor de door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah in Libanon dan wel voor de Palestijnse Hamas.
Volgens het dagblad Aksam zou Washington - via de NAVO - Turkije de afgelopen maanden keer op keer hebben verzocht vrachtvliegtuigen uit Iran te onderzoeken. Dit tot ergernis van Teheran. Iran zou daarom hebben besloten een aantal vluchten te cancellen. Deze stap veroorzaakte nog meer argwaan bij de VS en Turkije werd verzocht de controles verder te verscherpen.
De regering in Ankara benadrukt keer op keer dat het routineonderzoek betrof. Er is Turkije namelijk veel aan gelegen de verhouding met de Iraanse buren goed te houden. De laatste jaren - onder het AKP-regime - zijn de relaties tussen Ankara en Teheran sterk verbeterd en is de handel explosief gegroeid. Turkije stemde vorig jaar- als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad - dan ook tegen verdere sancties tegen Iran wegens het atoomprogramma van dat land.
De VN-Veiligheidsraad heeft Teheran in vier rondes meerdere sancties opgelegd. Zo ook een wapenembargo, dat al in 2007 werd opgelegd. Maar Teheran lijkt zich er zich weinig van aan te trekken. De afgelopen tijd werden opvallend veel illegale Iraanse wapens onderschept. Begin deze maand werd in Afghanistan nog een lading Iraanse raketten bedoeld voor de Taliban in beslag genomen. Een week later stuitte Egyptische grenswachten op vijf trucks vol met Iraanse raketten en mortieren. En vorige week troffen Isra─Ślische commando's op het Libanese containerschip Victoria meer dan 50.000 wapens van Iraanse makelij aan. Het schip was formeel op weg naar Egypte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten