maandag 4 april 2011

Met dank aan de islam

Maatschappelijk ondernemen

Duizenden scholieren gaan in Turkije met een beurs naar school. Betaald door het bedrijfsleven. Maatschappelijk ondernemen, mede mogelijk gemaakt door de islam.

 Studiebeurzen voor honderden studenten, de bouw van tientallen scholen, financiële hulp aan arme gezinnen. De Turkse YDA Group, actief in constructie, vliegveldmanagement en mijnbouw, trekt veel geld uit voor sociale projecten.
,,Als moslim heb ik de plicht mijn welvaart te delen", stelt Huseyin Arslan, voorzitter van de raad van het bestuur in Ankara. ,,Mijn vader, de oprichter van ons bedrijf, heeft altijd aan liefdadigheid gedaan. Hij vond dat erg belangrijk. Na zijn dood hebben we een fonds dat zijn naam draagt, opgericht. We willen als ondernemers ook een bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat is onze verantwoordelijkheid en onze bedrijfsfilosofie."
De YDA Group is verre van een uitzondering in Turkije. De meeste bedrijven, ook de kleintjes, doen aan liefdadigheid en steunen arme gezinnen of betalen studiebeurzen voor een aantal scholieren. En ook de Anatolische tijgers, de 'vrome zakenlui' uit Anatolië die onder het beleid van de islamitische regering flink in aantal zijn gegroeid, staan bekend om hun gulle giften aan de samenleving. Het Turkse binnenland staat vol met moskeeën, scholen en ziekenhuizen, gefinancierd door het bedrijfsleven.
Deze vorm van liefdadigheid zit diep in de Turkse cultuur geworteld en heeft alles te maken met één van de belangrijkste principes van de islam, 'zakat', het geven van hulp aan armen.
Al in het Ottomaanse rijk hadden rijke families een zogeheten Waqf, een stichting die de liefdadigheidsprojecten van de familie regelde. En in Anatolië kende men het zogeheten Ahilik-systeem. Speciale gildes die zorgdroegen voor de gezondheidszorg, onderwijs en de armen in de betreffende regio.
Inmiddels staan de grote namen in het Turkse bedrijfsleven bekend om hun sociale projecten. Eén van bekendste is de Sabanci Stichting van de Sabanci Group, een van 's lands grootste conglomeraten. Sinds 1974 heeft deze stichting de opleiding van ruim 35.000 scholieren betaald en onder meer veertig scholen, een universiteit, acht ziekenhuizen en 32 culturele centra gebouwd.
En dankzij Snowdrops van telecomgigant Turkcell, kunnen 18.500 dochters van arme families in het hele land een opleiding volgen. De Droomacademie, gericht op het activeren van gehandicapten, een initiatief van Vodafone Turkije, werd vorig jaar nog uitgeroepen tot één van de beste tien Europese sociale initiatieven.
De vele projecten van het bedrijfsleven zijn geen overbodige luxe in een land waar bijna dertien miljoen mensen onder de armoedegrens leven, waar veel meisjes geen onderwijs volgen, waar vijf miljoen mensen analfabeet zijn en waar veel gehandicapten nog bedelend op straat belanden. Kortom, aan goede doelen geen gebrek.
Met hulp van de Europese Unie, Wereldbank en Verenigde Naties is maatschappelijk verantwoord ondernemen in Turkije de afgelopen jaren sterk gepromoot.
Volgens voorzitter Serdar Dinler van de Corporate Social Responsibility Associatie met succes. ,,De traditie van liefdadigheid heeft daar zeker bij geholpen. Het bedrijfsleven investeert graag in sociale projecten. Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat verder dan filantropie. Het gaat over ethisch en duurzaam zakendoen in alle aspecten van de bedrijfsvoering. Bij de grote holdings is dat besef inmiddels doorgedrongen. Maar wat betreft het midden- en kleinbedrijf en de overheid hebben we nog een lange weg te gaan."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten