dinsdag 19 april 2011

in de cel

TURKSE OPPOSITIE KIEST KANDIDATEN UIT DE CEL


 De grootste oppositiepartijen in Turkije hebben stuk voor stuk kandidaten op hun kieslijst gezet die momenteel in de gevangenis zitten. Worden zij bij de komende verkiezingen op 12 juni gekozen, dan mogen ze hun cel verlaten. Een parlementariër in Turkije geniet vergaande onschendbaarheid. Tot dusver heeft de Kiesraad  alleen kandidaten van Koerdische BDP tegengehouden.
De Koerdische Vrede en Democratie partij was van plan om met zestig onafhankelijke kandidaten campagne te voeren om zo de hoge kiesdrempel van tien procent te omzeilen. Maandagavond werden echter onverwacht twaalf kandidaten door de kiesraad, wegens 'eerdere terreurveroordelingen' geblokkeerd. Onder hen zes kandidaten die momenteel in  de gevangenis zitten en verdacht worden van banden met de PKK, de Koerdische terreurorganisatie. 'Een politiek operatie', zo stelt BDP-voorman Selahattin Demirtas, die pleit voor een boycot van de verkiezingen.
Onder de 'geblokkeerde' kandidaten is ook de bekende activiste Leyla Zana. Ze was in 1991 de eerste Koerdische vrouw in het Turkse parlement. Heel het land viel over haar heen toen ze bij het zweren van de eed een verklaring in de Koerdisch taal aflegde. Later werd ze tot vijftien jaar cel veroordeeld voor lidmaatschap van de PKK.  De populaire Zana wilde nu - tot blijdschap van veel Koerden - een comeback in de politiek maken.
Vier kandidaten van de CHP, de grootste oppositiepartij kunnen wél campagne gaan voeren uit de cel. Alle vier zijn verdachten in de Ergenekon-zaak.  Dit onderzoek naar het schimmige ultranationalistische netwerk, dat de regering omver zou willen werpen, begon in 2007. Honderden mensen - van legerofficiers, academici tot journalisten - zijn sindsdien opgepakt en velen zitten vast in afwachting van het proces.
Onder meer journalist Mustafa Balbay en Ilhan Cihaner, voormalig hoofdofficier van justitie in Erzurum, hopen voor de CHP een zetel in het parlement te bemachtigen en de gevangenis te verlaten. Gepensioneerd generaal Engin Alan, eveneens verdachte in de Ergenekon-zaak, wil ook de politiek in. Hij staat op de kieslijst van de nationalistische MHP.
Betekenen de verkiezingen voor de sommige nieuwkomers in het parlement een vrijkaartje uit de gevangenis, voor oudgedienden die de onschendbaarheid op 12 juni verliezen, geldt het tegenovergestelde. Tientallen parlementariërs hebben rechtszaken lopen of een gevangenisstraf uitstaan. Ze worden verdacht in de meest uiteenlopende zaken. Van corruptie, valsheid in geschriften, het maken van de propaganda voor een terreurorganisatie tot het traditionele 'in de lucht schieten op een bruiloft'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten