dinsdag 4 januari 2011

Fort Europa

"De volgende vluchtroute loopt via Bulgarije"
Griekenland is van plan een hek te plaatsen langs de inmiddels ook Nederlanders bewaakte grens met Turkije. Dit om de toestroom van illegale immigranten een halt toe te roepen. Volgens Turkse vluchtelingenorganisaties helpt het allemaal niets.

(Door onze correspondent Jessica Maas)
ISTANBUL (GPD) - Vluchtelingenorganisaties in Turkije merken nog niets van de verhoogde controles aan de Griekse grens. Sinds november bewaken tientallen speciale agenten uit heel Europa - waaronder ook Nederland - het Griekse grensgebied om de toestroom van de illegale vluchtelingen tegen te gaan. En Athene is van plan om een hoog hek langs de grens te plaatsen.
,,Een hek of meer bewaking, het maakt niets uit. De migranten en mensenhandelaren vinden wel een nieuwe weg om Europa te bereiken", stelt coördinator Ibrahim Vurgun Kavrak van ASAM, een organisatie voor asielzoekers en vluchtelingen, die zegt in de praktijk nog niets van de verscherpte controles te merken. ,,Mensen blijven vertrekken. Sommigen bereiken Europa binnen een paar dagen, anderen worden gepakt."
Voor veel vluchtelingen in Turkije springplank naar Europa. Over zee of land proberen jaarlijks duizenden migranten Griekenland en zo de EU, te bereiken. Het door de crisis zo hard getroffen land kan de toestroom niet aan. De detentiecentra zitten bomvol en de omstandigheden zijn er erbarmelijk.
Volgens Griekenland kwamen de eerste zes maanden van 2010 ruim 45.000 immigranten uit Afghanistan, Pakistan, Irak en Afrika via Turkije binnen. Niet voor niets dat Athene afgelopen oktober bij de EU om hulp aanklopte. Agentschap Frontex stuurde grenswachten uit heel Europa naar de Turks-Griekse grens. En met succes, zo liet Frontex in december meteen al weten. Het aantal illegalen dat Griekenland binnenkomt, zou met 44 procent zijn gedaald en daarom is besloten het project tot maart te verlengen.
Coördinator Kevren in Turkije is sceptisch. Volgens hem heeft de daling niet met de grenswachten maar met de winter te maken. ,,Er zijn minder mensen die in winter via de hoge bergen in het oosten Turkije bereiken, dus ook mensen minder die proberen Griekenland te bereiken. Het echte 'jachtseizoen' voor Frontex begint pas in het voorjaar", klinkt het cynisch.
In een volgende stap om Fort Europa beter te beschermen, kwam de Griekse minister Christos Papoutsis dit weekeinde met het plan om langs de ruim 200 kilometerslange grens met Turkije een hek te plaatsen. Vergelijkbaar met het hek langs de Mexicaanse-Amerikaanse grens. Het plan maakte echter zoveel commotie los, dat hij de plannen gisteren meteen bijstelde en benadrukte dat het om een hek van slechts 12,5 kilometer zou gaan.
Oktay Durukan van de Helsinki mensenrechtengroep in Istanbul vreest de gevolgen van een dergelijk afrastering. ,,Overal ter wereld waar deze grenshekken zijn, zien we meer drama's. Vluchtelingen zullen meer risico's nemen om de grens over te steken, er zullen meer slachtoffers vallen. Maar de boodschap van Europa is duidelijk. Hou deze illegalen kost wat kost buiten onze deur." En dat zal niet lukken, stelt Durukan. ,,De volgende route loopt via Bulgarije."
Maar er is Europa alles aan gelegen de voortdurende stroom mensen tegen te houden. Zo steunt de EU Turkije financieel met 2,4 miljoen euro het bouwen van nieuwe 'ontvangst en verwijdercentra'. Nederland, Griekenland en Groot-Brittannië gaan helpen bij het beleid en opbouw van de centra. Durukan: ,,Zo worden de grenzen van Fort Europa buiten Europa gelegd."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten