woensdag 5 januari 2011

Bewaking


Turk voelt zich veilig met bewakingOveral bewaking, foto Christine Foglar

In winkelcentra, ziekenhuizen, banken en bij luxe appartementen, overal in Turkije kom je bewakers tegen. De sector biedt al werk aan 170.000 mensen.
De hele dag staat hij in de parkeergarage van winkelcentrum Capitol in Istanboel. Met een spiegel controleert hij de onderkant van alle wagens die binnen rijden. Binnen staan zijn collega’s bij de detectiepoorten. Hier worden jassen en tassen gecontroleerd. Geen Turk die zich nog verbaast over de strenge veiligheidsmaatregelen. Het is de normaalste zaak.
Niet zo vreemd, zegt voorzitter Bülent Perut van branche-organisatie TOGF. “Turkije is een land in ontwikkeling. De levensstijl verandert, zeker in grote steden. Ze wonen alleen, maar willen zich veilig voelen. En mensen voelen zich veilig met bewaking in de buurt.”
Dit heeft veel te maken met de terreurdreiging in Turkije, die vele malen groter is dan in de meeste Europese landen. De PKK, de Koerdische afscheidingsbeweging, die al 25 jaar een gewapende strijd voert met het leger, heeft veel aanslagen op haar naam staan.
Turkije is ook, als brug tussen het Midden-Oosten en het Westen, een geliefd doelwit voor ‘internationale terroristen’. Niemand in het land is de bloedige Al Qaida-aanval in 2003 in Istanboel vergeten. Zestig mensen kwamen om het leven na aanslagen bij het Britse consulaat, de HSBC Bank en een synagoge.
In oktober werd het land opnieuw opgeschrikt door een zelfmoordaanslag op het Taksimplein, hartje Istanboel: dertig gewonden.
Dit alles voedt de angst bij het publiek.
De beveiligingssector is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Vorig jaar alleen al kwamen er 15.000 bewakers bij. Inmiddels hebben de ruim 1200 beveiligingsbedrijven meer dan 170.000 man in dienst.
Sinds 2004, toen nieuwe regels voor de private beveiligingsbranche van kracht werden, hebben meer dan een miljoen mensen het speciale bewakersexamen gedaan. Ruim 400.000 mensen beschikken over een vergunning om als bewaker aan de slag te gaan. Zevenhonderd instituten leiden op tot beveiliger
met of zonder wapen.
Het mes snijdt aan twee kanten, zegt voorzitter Perut. “Door de wereldwijde crisis hebben veel mensen hun baan verloren, deze sector biedt uitkomst. In plaats van werkloos in een theehuis te zitten en misschien het criminele pad op te gaan, worden ze bewaker en zetten ze zich in om mensen te beschermen.”
Niet alleen de vraag naar bewakers bij winkelcentra, banken of ziekenhuizen is groot. Ook artiesten en bekende zakenlui gaan niet zonder privébewaker de deur uit. “Ze zijn bang voor kidnapping, stalkers of aanslagen,” zegt directeur Saim Ozken van het beveiligingsbedrijf Vipsec.
Een bodyguard is voor veel artiesten ook ‘een statussymbool’ geworden, bekent hij. “Wanneer een artiest alleen naar buiten gaat, kijkt niemand op. Maar als hij zich laat omringen door drie zware jongens, dan trek je wel de aandacht.”
Premier Recep Tayyip Erdogan is één van de best bewaakte regeringsleiders ter wereld. Hij laat zich meestal vaak vergezellen door een klein leger, 280 tot aan de tanden bewapende bodyguards.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten