woensdag 22 december 2010

Heel veel auto's


                      
Turkse autoindustrie krabbelt snel op na crisis
 
Een record aantal verkopen in eigen land en een snel groeiende export. De auto-industrie in Turkije mag niet klagen. Steeds meer wagens die in Europa rondrijden zijn van Turkse makelij.
 

Vier Lamborghini's, 23 Maserati's, 3000 Porsches en bijna 10.000 spiksplinternieuwe Mercedessen werden de afgelopen elf maanden verkocht. De dealers van de luxe wagens doen goede zaken in Turkije. Niet gek dat ook het Britse Austin Martin in januari in hartje Istanbul een zaak opent.
 
En niet alleen luxewagens vliegen 'als warme broodjes' uit de showrooms. De hele branche is zijn nopjes en verwacht dit jaar een record aantal - 735.000 personenwagens - te verkopen. Cijfers waar Europa jaloers op kan zijn. En dat terwijl de wereldwijde crisis de Turkse auto-industrie niet voorbij ging. Toen daalden de verkopen sterk en konden de autoverkopers hun waar aan de straatstenen niet kwijt.
 
Maar die tijden zijn voorbij en de branche herstelt zich verbazingwekkend snel. Dit ondanks de enorme belastingen die op zowel op nieuwe auto's als op benzine in Turkije wordt geheven. Nog geen week geleden werd de benzineprijs opnieuw verhoogd. Voor een liter euro 95 moet nu 1,91 euro worden betaald. En ook met de verkoop van nieuwe wagens wordt de Turkse schatkist flink gespekt. Afhankelijk van het type motor moet vijftig danwel tachtig procent belasting worden betaald. Analisten in de autoindustrie wijzen er op dat op termijn de overheid deze hoge belastingen zal moeten aanpakken. Maar voorlopig lijkt daar nog geen sprake van. Belasting ontduiken is wijdverspreid in Turkije maar aan de heffing op luxe goederen valt niet te ontkomen.
 
De belastingen weerhouden de groter wordende Turkse middenklasse er toch niet van een nieuwe heilige koe aan te schaffen. Een bewijs van het groeiende vertrouwen in de economie - met een groei van ruim 6 procent één van de snelste groeiende economieën van Europa- en een direct gevolg van de lage rentestand. Het merendeel van de personenwagens in Turkije wordt gefinancierd met een bankkrediet. 
 
En niet alleen de binnenlandse automarkt doet het goed. Ook de exportcijfers schieten de lucht in. Zeven van de tien wagens die in het land worden gemaakt, gaan naar het buitenland.. Naar Europa, maar ook naar nieuwe markten in het Midden-Oosten en Afrika. Het land ontwikkelt zich - met zijn lage lonen en hoog opgeleid technisch personeel - in een razend tempo tot één van de grotere autoproducenten van Europa. Zeker nu de lonen bij de ‘concurrenten’ in Oost-Europa zoals Tsjechie en Slowakije - door de toetreding tot de EU - omhoog schieten. 
 
Veel grote merken nemen hun toevlucht tot Turkije. Zo kondigde Ford onlangs aan ruim 475 miljoen euro in zijn Turkse fabriek, waar de in Europa zo populaire Ford Transit wordt gemaakt, te investeren. En ook nogal wat Renaults zijn 'Made in Turkey'. Dit tot ergernis van de Franse president Nicolas Sarkozy. Hij verzette zich vorig jaar hevig tegen de plannen van de autofabrikant om de nieuwe Clio 4 alleen in Bursa - het Detroit van Turkije - te produceren. Een compromis was het resultaat. De nieuwe Clio 4 rolt in 2013 in beide landen van de band.
 
En opvallend genoeg zien ook de Chinezen brood in Turkije. De concurrenten Chery Otomobile en Dong Feng investeren de komende jaren miljoenen in nieuwe fabrieken.
 
De verwachting is dat in Turkije in 2025 zo'n vijf miljoen wagens de band afrollen. "Dat betekent dat één op de vier wagens in Europa hier wordt gemaakt", stelde Jan Nahum, directeur van het Turkse Karsan, producent voor Hyundai, Peugeot, Citroen and Renault, optimistisch in een interview. Zijn bedrijf is in de race de maker van de nieuwe New York Taxi te worden. New York lanceerde in haar zoektocht naar de 'taxi van morgen' een internationale wedstrijd. Onder de drie finalisten zit de speciaal ontworpen V1 van Kalsan. 
 
Een taxi van Turkse makelij in de straten van New York, het zou een opsteker voor de hele branche zijn. Want tot dusver worden in Turkije alleen auto's onder licentie van buitenlandse merken geproduceerd. Een echt Turks merk ontbreekt. En dat is een manco, vindt de sector. Ook minister van handelszaken Nihat Ergun stelde onlangs dat de tijd rijp is voor een echte Turkse auto. "Verenig jullie krachten. Doe het zoals willen, maar doe het."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten