vrijdag 3 december 2010

Boos op Belg

Turken woedend op Belgische politicus
Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams parlement heeft zich de woede van Turkije op zijn hals gehaald. De politicus beledigde in een populaire quiz op de Belgische tv het Turkse volk.

 'Arrogant en zwak', luidt de kop van dagblad Hurriyet. 'Uit angst voor de Joden, beledigt hij de Turken', schrijft Aksam. 'Een nieuw voorbeeld van de groeiende islamofobie in Europa', stelt de krant Zaman. Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams parlement heeft met zijn optreden in de quiz 'De Pappenheimers' geen vrienden gemaakt in Turkije.
Peumans kreeg in het populaire programma van TRT1, dat wekelijks meer dan 1 miljoen kijkers trekt, van presentator Tom Lenaerts de vraag voorgelegd wie de Franse schrijver Voltaire 'het meest verwerpelijke volk vond dat ooit de wereld had bevuild'. De politicus kon kiezen uit drie mogelijkheden. De Vlamingen, de Joden of de Turken. Het antwoord moest de Joden zijn, maar Peumans antwoordde 'de Turken'. Hij verklaarde dat hij het juiste antwoord wel wist. ,,Maar ik durf over joden niks meer te zeggen. Zij zijn heel gevoelig. Daar kan ik als parlementsvoorzitter over meespreken".
Peumans is er inmiddels achtergekomen dat ook de Turken erg gevoelig zijn. Na het televisieprogramma regende het negatieve reacties. Turken in zowel Belgiė als Turkije zijn woedend. Ook in diplomatieke kringen viel het antwoord van de politicus totaal verkeerd. Peumans kreeg meteen een telefoontje van de Turkse ambassadeur Murat Ersavci, die om opheldering vroeg.
In een verklaring op de website van de Turkse ambassade in Brussel staat dat Peumans zijn verontschuldigingen heeft aangeboden. Gisteren heeft de parlementsvoorzitter, geschrokken van alle commotie,  zelf een persbericht richting Turkse media laten uitgaan, waarin hij zijn spijt betuigt.  'Ik heb noch als individu, noch als voorzitter van het Vlaams Parlement op geen enkel ogenblik een oordeel willen vellen over de Turkse gemeenschap, laat staan haar willen schofferen', luidt de tekst. Volgende week ontmoet Peumans de Turkse ambassadeur om de gemoederen verder te sussen.
Op Facebook is inmiddels de pagina 'Peumans, de meest verwerpelijke persoon ter wereld' geopend, waarop Turken hun woede spuien en bedreigingen richting de Belg uiten. Eén persoon plaatste zelfs het huisadres van de politicus van de Nieuw Vlaamse Alliantie (N-VA) op de website.
Peumans is sinds twee jaar voorzitter van het Vlaamse parlement. Hij zorgde eerder voor de nodige ophef in Belgiė omdat hij als republikein weigerde de recepties van Koning Albert te bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten